promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Veszélyben Európa gázolaj-ellátása? Aggódnak a szakértők
Borítókép:  A kép illusztráció. Forrás: Profimedia
Helyi Hírek
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Az elemzők szerint ellátási problémák és jelentős áremelkedés várható a gázolajnál.

Igen aggasztó a helyzet a gázolaj tekintetében. Az elemzők szerint komoly áremelkedésre, illetve ellátási problémákra lehet számítani a téli időszakban. A kínai szállítások kulcsfontosságúak voltak 2022-ben, miután a globális olajkereskedelmet megzavarta az orosz-ukrán háború kirobbanása, valamint az azt követő szankciók, amiket a világ számos vezető importőre bevezetett az orosz kőolaj- és üzemanyagimportra.

Az északi félteke nagy részén tapasztalható enyhe téli időjárás mellett a kínai üzemanyagexport segített elkerülni a gázolaj-, fűtőolaj- és gázolaj széles körű hiányát. A gázolajárak Európában és Amerikában már most is magasak a szezonális finomítói leállások és az erős kereslet miatt. Ha az orosz exporttilalmat meghosszabbítják, akkor az olyan országok, mint Brazília és Törökország, amelyek eddig orosz üzemanyagot importáltak, más beszállítóktól lesznek kénytelen vásárolni, ami fokozhatja a versenyt az üzemanyagpiacon, és felemelheti az árakat.

A Reuters idézte John Kilduf-ot, a New York-i Again Capital LLC partnerét, aki szerint az Egyesült Államok idei készletei alig haladják meg a 2022-es értéket, de úgy tűnik, hogy a kínai export a tavalyi évhez hasonlóan felpörög, ami megakadályozhatja, hogy komoly hiány alakuljon ki a gázolaj-ellátásban.

Az iparági források és elemzők szerint Kína üzemanyagexportja körülbelül napi 519 ezer hordóval nő októberben, a dízel exportja ebből körülbelül 160 ezer hordó/nap. Az elemzők előrejelzései bár aggasztóak lehetnek, érdemes megvárni legalább ezt a hónapot, hogy a szakértők is lássák, pontosan mi várható a következő hónapokban.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás