promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Leáll az üzemanyag-ellátás Magyarországon? A szakértő másfél hetet adott nekünk
Borítókép:  A kép illusztráció. Forrás: Profimedia
Helyi Hírek
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Az energetikai szakértő szerint hatalmas káoszt okozna, ha visszahoznák a hatósági áras üzemanyagot.

Bár pénteken csökkennek a hazai üzemanyagárak, azért így sem túl rózsás a helyzet, hiszen jelenleg átlagosan 647 forintba kerül egy liter benzin, míg a gázolajért 678 forintos literárat kell fizetni a töltőállomásokon. Ugyan a kormány abban bízott, hogy októberben már 10 százalék alatt lehet az infláció, a rohamosan emelkedő üzemanyagárak miatt ez egyelőre reménytelennek tűnik.

Ezért folyamatosan figyelik a számokat, és ha úgy tartják szükségesnek, közbe fognak avatkozni. Orbán Viktor a Parlament őszi ülésszakát megnyitó beszédében úgy fogalmazott, hogy

„Ha pedig az üzemanyagárakat - melyek jelentősen növelik az inflációt - a kereskedők nem tudják vagy nem akarják kordában tartani, akkor ismét be fogunk avatkozni”.

Ez azt jelenti, hogy a kormány hajlandó lenne visszahozni a hatósági áras üzemanyagot annak érdekében, hogy az inflációt visszaszorítsák. Ennek azonban nem mindenki örülne. Bacsa György, a MOL Magyarország ügyvezető igazgatója például azt nyilatkozta a 24.hu-nak, hogy a piaci folyamatok jelenleg nem indokolják, hogy ismét hatósági árat vezessenek be az üzemanyagoknál. Ugyanakkor folyamatosan tárgyalnak a lehetséges intézkedésekről, és a piaci folyamatokról.

A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára, Grád Ottó vészjósló kijelentést tett, ugyanis azt mondta, hogy ha

„ha a kormány visszavezeti a hatósági árakat, akkor nagyon rövid időn belül komoly hiányok alakulnának ki, elsősorban a gázolajpiacon, kiesne az import, és a hazai finomító a jelenlegi helyzetben biztosan nem képes megfelelő mennyiségű üzemanyaggal ellátni a piacot”.

Azonban nem ő az egyetlen, aki hasonló véleményen van ezzel kapcsolatban. Holoda Attila energetikai szakértő szerint

másfél hét alatt leállna a normális üzemanyag-ellátás, ha visszatérne az árstop.

Hozzátette, hogy több benzinkutas is azt mondta neki, hogy ha újra hatósági áras üzemanyag lenne, akkor azonnal bezárna, mert nem bírná a kiesett veszteséget.

(forrás: Hírklikk)

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás