promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Megszavazta a főváros, száműzik az elektromos rollereket
Borítókép:  Profimedia/Illusztráció
Helyi Hírek
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Aligha van még egy olyan innovatív eszköz, ami ekkora bosszúságot okozott volna a közlekedés résztvevőinek.

Kevés olyan dolog osztja meg annyira az embereket, mint az autó kontra bármilyen más közlekedési eszköz. Ez egy jó ide a gyalogosokra, majd a biciklisekre, majd mostmár egy egészen új csoportra vonatkozik. Megjelentek az elektromos gördeszkások, rolleresek, egykerekűsök és minden sokkal nehezebb lett. Most a Lime és egyéb szolgáltatól által üzemeltett elektromos eszközök utálóinak új nap virradt: kitiltották ezeket a járműveket. És mi kellett hozzá?

 Az áprilisban tartott népszavazáson a városiak két választási lehetőséget kaptak a bérelhető robogókkal kapcsolatban: pro vagy kontra.
A szavazók körében az eredmény egyértelmű volt: 90%-uk a rollerek ellen szavazott. A robogók más francia városokban is jelen vannak. Ez az intézkedés egyelőre nem hazánkat érinti, de nagyon hamarosan ide is eljuthat a tényleges intézkedés, mert itt is komoly zúgolódások vannak a témával kapcsolatban.

Azonban: mindenképpen központi kérdésről van szó és mivel nálunk is elég nagy a felháborodás Budapesten, hamarosan mi is számíthatunk valamiféle intézkedésre.

Párizs, ahol a szavazást tartották, ezen a héten lesz az eddigi egyetlen európai város, ahol teljes tilalom van érvényben a bérelt e-robogókra - mivel az üzemeltetők a 2024-es olimpia előtt az e-bringa flottájuk felduzzasztását tervezik, így üzleti érdek is áll a rollerek kitiltása mögött.

 

Annak ellenére, hogy korábban nagy reményüket fejezték ki egy utolsó pillanatos haladékra, a francia fővárosban e-robogó-üzemeltetési engedéllyel rendelkező három cég, a Lime, a Dott és a Tier mindegyike megerősítette a CNBC-nek, hogy a szeptember 1-jei határidőig eltávolítják a rollereiket, vagyis a trottinette-eket, ahogyan ott hívják őket.

Együttesen mintegy 15 000 e-eszközből álló flottájuk volt a városban.
Az áprilisban tartott népszavazáson a párizsiak két választási lehetőséget kaptak a bérelhető robogókkal kapcsolatban: pro vagy kontra.

A vállalatok rámutattak, hogy a részvétel a szavazásra jogosultak mindössze 7%-át tette ki. Azzal is érveltek, hogy a város lemaradna más városi központoktól, ha a világ egyik leglátogatottabb városában a turisták körében népszerű környezetbarát közlekedési módot alkalmaznák.

A szavazók körében azonban az eredmény egyértelmű volt: 90%-uk a rollerek ellen szavazott.
Az egész világ városai arról vitatkoznak, hogy az ilyen járművek, amelyeket egy alkalmazáson keresztül lehet feloldani és percenként fizetni értük, veszélyes közterületi kellemetlenséget jelentenek-e, vagy a városi mobilitás jövőjének részét képezik.

Sok város bevezette a robogókra vonatkozó korlátozásokat, például sebességkorlátozásokat és parkolási zónákat, amelyeket a felhasználókra kiszabott bírságok révén kényszerítenek ki. Egyes városok engedélyezik a járdákon és kerékpársávokon való közlekedést, mások viszont nem. 

Nem egyedi ez a vita, az egész Európai Uniót érinti: Madrid idén visszavonta a korábbi tilalmat, és új feltételekkel engedélyezte a bérbeadó cégek visszatérését, ahogyan Koppenhága is tette 2021-ben. A kerékpárbarát Hollandiában a legtöbb erollerttiltják a közutakon, és a piacra nem nagyon tudtak berobbanni az ezzel kapcsolatos cégek.

Az e-rollerek egészen ellentmondásosak. A kritikusok szerint a járdákat és az utakat eltömítik, ha nem megfelelően tárolják őket; néha a járdákon használják őket, annak ellenére, hogy jelentős sebességre képesek; és gyakran turisták vagy ingázók is használják őket sisak nélkül.

Forrás: cnbc.com

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás