promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Életveszélyes rovar jelent meg Budapesten és vidéken is, a csípésétől már az egész világ retteg
Borítókép:  Profimedia - illusztráció
Helyi Hírek
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

A főváros néhány kerületében, és vidéken is óvintézkedéseket kellett bevezetni.

A tigrisszúnyogok vagy napszúnyogok olyan szúnyogfajok, amelyek nemcsak kellemetlen csípéseikkel, hanem potenciálisan halálos betegségek terjesztésével is veszélyeztetik az embereket. A rovarfaj eredetileg Délkelet-Ázsiából származik, de az elmúlt évtizedekben elterjedtek a világ számos részén, köszönhetően a globalizációnak, a klímaváltozásnak és a rossz szúnyogirtásnak, ami pedig Magyarországon erőteljesen űznek.

A tigrisszúnyogokat az Aedes albopictus tudományos néven ismerik, és jellemzőik a fekete-fehér csíkos lábuk, ami a test részen is igazán feltűnő. A tigrisszúnyogok nappal aktívak, és agresszívan támadnak az emberre és az állatokra egyaránt. A különleges rovarok különféle vírusos betegségeket hordozhatnak, mint például a dengue-láz, a chikungunya-láz, a Zika-vírus és a nyugat-nílusi láz.

A tigrisszúnyogok által terjesztett betegségek többsége lázzal, fejfájással, izomfájdalommal és bőrkiütéssel jár, de súlyos esetekben akár vérzéses lázat, agyhártya- vagy agyvelőgyulladást, bénulást vagy halált is okozhatnak.

A betegségek megelőzése érdekében fontos felismerni a tüneteket, és mielőbb orvoshoz fordulni. Sajnos nincs hatékony vakcina vagy gyógyszer ezekre a betegségekre, ezért a legjobb védekezés a szúnyogcsípés elkerülése.

Most az RTL számolt be egy igen nagy port kavart hírről, mivel a tigrisszúnyogok miatt nem adhatnak vért a XVI. és a XXII. kerületben élő budapestiek, valamint a szegediek sem.

„A szúnyog önmagában a csípésével kellemetlenséget okoz, de akkor válik veszélyessé, ha a kórokozót is hordozza”

- mondta a csatornának Kurucz Kornélia biológus.

A fertőzés a legtöbb esetben nem okoz panaszt, de az esetek 20 százalékában akár agyhártya- vagy agyvelőgyulladás is kialakulhat.

A tigrisszúnyogok ellenállóak a legtöbb rovarirtó szerrel szemben, és képesek alkalmazkodni a különböző vízminőséghez és tápanyaghoz. Ezért a hagyományos szúnyogirtási módszerek nem hatékonyak ellenük, és speciális megelőző intézkedésekre van szükség. Fontos lesz a jövőben, hogy a szakértők és a tudósok minél előbb megakadályozzák a terjedésüket.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás