promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Magyarországon is megjelent a nyugat-nílusi vírus, amit a szúnyogok terjesztenek
Borítókép:  Illusztráció / Profimedia
Helyi Hírek
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Külföldön az utóbbi időszakban már halálos áldozata is volt a nyugat-nílusi vírusnak.

Az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ friss adatai alapján jelenleg Magyarországon is van egy olyan ember, aki elkapta a nyugat-nílusi vírust, ami ráadásul Európa több országában is egyre jelentősebben jelen van, így mostantól állítólag kiemeltebb figyelmet szentelnek neki – ez főleg azért van, mert már halálos áldozatokat is követelt a szúnyogok által terjesztett betegség: Szerbiában, illetve Görögországban is volt, aki belehalt az utóbbi időszakban.

Magyarországon már több évtizeddel ezelőtt megjelent a nyugat-nílusi vírus, de eddig összességében kifejezetten kevés megbetegedést regisztráltak hazánkban. Az utóbbi 10 évben kevesebb, mint 30-an haltak bele, és az elmúlt két évben is nagyon alacsony volt a fertőzöttek száma itthon.

A vírus tünetei influenza-szerűek: láz, izomgyengeség és fejfájás – nagyjából 2-6 nap a lappangási idő.

„A vírus alapvetően a téli időszakot felnőtt alakban átvészelő csípőszúnyogokban nagyon kis mértékben fennmarad, illetve folyamatos utánpótlásként az évente Afrikából hazatérő vándormadarak is rendszeresen behurcolják kontinensünkre. A vírus a madarakban tud elégséges mennyiségben felsokszorozódni ahhoz, hogy azt egy újabb szúnyog csípésével felvegye és tovább tudja adni. A vírus megfelelő mértékű sokszorozódása a vérben emberben és lovakban (az ún. zsákutca gazdákban) nem tud megtörténni (bár megbetegedést okozhat), így rólunk és a lovakról a csípőszúnyogok csípése nem viszi tovább a vírust. Magyarországon minden évben regisztrálnak megbetegedéseket, a kórokozó folyamatosan jelen van, így a vírus honos kórokozónak számít”

mondta Kemenesi Gábor, kutató.

A szúnyogcsípéssel és testnedvekkel terjedő nyugat-nílusi vírus ellen az emberek számára egyelőre még nem létezik védőoltás, viszont a lovaknak van, és az Magyarországon is elérhető. Így egyedül azzal védekezhetünk, ha rovarriasztót használunk, intézkedünk a szúnyogok szaporodása ellen, illetve megpróbáljuk elkerülni azokat a helyzeteket, amikben megcsíphetnek minket a potenciálisan veszélyes szúnyogok.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás