promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Botrányosan gyorsan szaporodik Magyarországon egy repülő rovar, aminek örülnünk kellene, de leginkább irtózunk tőle
Borítókép:  Profimedia - Illusztráció
Helyi Hírek
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Kevesen vannak, akik nem ijednek meg, ha egy ilyen termetes példány a közelükbe repül.

A biodiverzitás csökkenése egyre nagyobb problémát okoz a világ számára. Ez a téma nem Magyarországra korlátozódik, de mi is nagyon megérezzük hatásait. Már ha csak arra gondolunk, mennyivel melegebbek a nyarak, és egy ideje a hóesést is nehéz elkapni, hiszen iszonyúan felmelegedtek a telek is. Az állatvilág - különösen a méhek csökkenése óriási gondot jelent, de most ezzel kapcsolatban jó híreket közölt a Házipatika.

Természetvédelmi szempontból nagyon jó hír, hogy az országban egyre elterjedtebbé válik a délvidéki poszméh. Bár termete és hangja sokakban ijedtséget kelthet, valójában egy békés óriásról van szó, amely őshonos hazánkban. Az utóbbi időben szinte az egész országban megtalálhatóvá vált.

A beporzók száma világszerte jelentősen csökkent a nagyüzemi mezőgazdaság, a környezetszennyezés és a természetes élőhelyek visszaszorulása miatt. Ezért is fontos, hogy a délvidéki poszméh, mint beporzó, sikeresen terjed Magyarországon. A háziméhek mellett több ezer más rovarfaj is segíti a növények megporzását, és a délvidéki poszméh is jelentős szerepet játszik ebben a folyamatban.

A délvidéki poszméh már régóta jelen van hazánkban, de korábban ritka fajként tartották számon. Az 1980-as években természetvédelmi oltalom alá helyezték, mivel fontos szerepet tölt be a biodiverzitás és a növénytermesztés fenntartásában. A klímaváltozás is hozzájárulhatott a délvidéki poszméh sikeres terjedéséhez, hiszen a Kárpát-medence melegedő éghajlata kedvező feltételeket biztosít számukra.

A délvidéki poszméh felismerhető a koromfekete testén lévő hosszú és puha szőrök, valamint a sárga vonalak alapján. Bár termete nagy, rendkívül békés teremtmény, amely csak ritkán használja méretes fullánkját. A jelenléte és sikeres terjedése nagyon fontos a természetvédelem és a növénytermesztés szempontjából.

Mi is pontosan a biodiverzitás?

A biodiverzitás az élőlények sokféleségét és az élőhelyek változatosságát jelenti. Ez a földi élet egyik legfontosabb alapja, hiszen a különböző fajok egymásra hatással vannak, és összetett ökoszisztémákat alkotnak. A biodiverzitás fenntartása elengedhetetlen a természetes ökoszisztémák stabilitásához és a fenntartható fejlődéshez.

A biodiverzitás számos előnyt nyújt az emberi társadalom számára. Az élőlények sokfélesége hozzájárul a természetes erőforrások fenntartható használatához és a mezőgazdasági termeléshez. A különböző növényfajok biztosítják a táplálékot, az élőlények közötti kölcsönhatások pedig segítik a kártevők és betegségek elleni védekezést.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás