promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Sokkoló gázszámláktól izzadnak a magyar családok, de van rá megoldás, hogy ne kelljen kifizetni
Borítókép:  Profimedia/Illusztráció
Helyi Hírek
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Több tízezer magyar háztartás kapott sokkolóan magas gázszámlát az MVM-től az éves leolvasás után, egy szakértő pedig elárulta, mi állhat a mellbevágó jelenség mögött, és egy enyhítő megoldást is kínált a megszorult családoknak.

Rengeteg magyarnak emelkedhetett meg a vérnyomása és/vagy szökhetett könny a szemébe, mikor megpillantotta az MVM éves leolvasás után érkezett sokkoló gázszámláját. A cég szerint nagyjából 90 ezer átalánydíjas háztartás érintett. És hogy milyen összegekről beszélünk?

A Pénzcentrum úgy tudja, akadnak, akiknek több mint 200 ezer forintot kell befizetnie, ami az MVM szerint is brutális, így a cég korábban már közölte, azok az átalánydíjas ügyfeleik, akiknek az elmúlt hónapok elszámolásai után jelentősen megnőtt a részszámláik összege, minden elbírálás nélkül 12 havi részletfizetést is kérhetnek.

Az MVM hozzátette, a 90 ezer érintett háztartás a tényleges éves elszámolás alapján a rezsivédett mennyiség jelentős részét, vagy akár egészét is elhasználta már, mégpedig jellemzően a téli hónapokban. A kirívóan magas számlák oka tehát, hogy a július 31-ig tartó kedvezményes időszakra így kevés rezsivédett áron elszámolható mennyiség maradt, vagy egyenesen semennyi.

Az MVM energetikai szakértője, Balogh Balázs elmagyarázta, pontosan miért is küldhették ki a pusztítóan nagyösszegű csekkeket:

„Ha valaki általánydíjas, akkor minden évben egyszer leolvassák az órákat. Abban van újdonság, hogy pont most egyéves a rezsicsökkentés 2.0-ás verziója. Tavaly augusztusban még senki nem gondolt arra, ami végül bekövetkezett: nevezetesen, hogy ha neked mondjuk tavaly márciusban leolvasták az órát, aztán pedig idén márciusban, akkor a leolvasott 100 köbméter gázból te mennyit fogyasztottál el tavaly március és augusztus elseje között, mielőtt beindult a rezsicsökkentés új változata. Ezt az MVM nagyon jól oldotta meg, az úgynevezett fogyasztási jelleggörbe alapján azt mondta, hogy a 100-ból te felhasználtál, mondjuk 30-at ebben az időszakban, így maradt még 70 az augusztus 1-től márciusig terjedő időszakra.”

A szakértő hozzátette, a szolgáltató úgy gondolja, hogy a racionális fogyasztó először elfogyasztotta azt a 63 645 megajule rezsicsökkentett mennyiséget:

„Ezért van az, hogy nagyon sokaknál egyszerűen elfogyott a kedvezményes mennyiség. Amikor kijött az első részszámla az esetek 90 százalékában még maradt egy pici, így ez a csekk nem volt annyira szörnyű, de a másodikra már teljesen elfogyott, és a fogyasztók megkapták a versenypiaci árat tükröző tarifát, ami a gáz esetében hétszeres áremelkedés.”

Vannak azonban lehetőségei azoknak, akiknek komoly gondot okoz a magas számlák kifizetése.

„Érdemes lehet élni a felkínált részletfizetési lehetőséggel, ha az könnyebbséget jelent. A másik lehetőség, hogy villámgyorsan át kell állni havi diktálásos fizetésre, be kell menni az MVM-hez, vagy bediktálni online az óraállást, és kérni az átalánydíjas számla sztornózását, akkor kiszámlázzák a válós fogyasztást. Bár még mindig a versenypiaci áron, de legalább jó esetben kevesebb fizetnivaló jön ki a számlán. Utána pedig ebben az esetben az következik, hogy jövő márciusban lesz egy elszámolás, akkor az ügyfél vissza fogja kapni a pénzét, ha az átalányos időszak alatt túlfizetése volt”

– mondta a szakember, aki megjegyezte, húsz százalék feletti infláció mellett nagyon fájdalmas túlfizetést görgetni magunk előtt.

„Ezzel az általánydíjjal az a baj, hogy túlfizetés esetén a te pénzed áll a szolgáltatónál, és bár azt vissza fogod kapni, de reálértéken nem fog ugyanannyit érni, mint amikor befizetted. De mindenki vissza fogja kapni a 2024-es éves elszámoló után az összes pénzt, ami jár, mert a 63 645 megajule hőmennyiség a kormányrendelet szerint is mindenkinek jár rezsicsökkentett áron”

– árulta el.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás