promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Óriási bajra figyelmeztet az NNK, újra belobbanhat a Covid?
Borítókép:  Profimédia - Illusztráció
Helyi Hírek
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Bár hivatalos számadatokat már nem jelentenek hivatalos oldalon, azt még lehet tudni, melyik régió van veszélyben.

Emelkedik a szennyvízben a koronavírus örökítőanyagának koncentrációja - közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) a honlapján. Azt írták, hogy a 29. héten a koronavírus örökítőanyagának koncentrációja országos átlagban emelkedett. Hozzátették: a minták többségét emelkedő tendencia jellemzi, így emelkedés látható az Észak-pesti Szennyvíztisztító Telep ellátási területén, a Budapest környéki agglomerációs településeken, Debrecenben, Egerben, Győrben, Kaposváron, Kecskeméten, Miskolcon, Nyíregyházán, Székesfehérváron, Szolnokon és Tatabányán. Csökkenés egyedül Szegeden volt tapasztalható. A koronavírus örökítőanyagának koncentrációja 9 településen az "alacsony", míg 13 helyszínen a "mérsékelt" tartományba esik - írták.

A szennyvízmonitoring rendszer hasznos eszköz lehet a járvány terjedésének nyomon követésében és a megfelelő intézkedések meghozatalában.

Az emelkedő koncentráció arra utalhat, hogy a fertőzöttség mértéke is növekedhet az adott területen.

Fontos azonban megjegyezni, hogy a szennyvízben mért örökítőanyag koncentrációja nem feltétlenül tükrözi a közösségben jelen lévő aktív fertőzöttek számát. A szennyvízmonitoring továbbra is fontos eszköz a járványkezelésben, de az egyéni védekezési intézkedések, mint például a maszkviselés, a távolságtartás és a kézmosás továbbra is kiemelt fontosságúak a vírus terjedésének megakadályozásában.

Már a szarvasok is Covidosak

A dublini Phoenix Park területén élő dámvadakban kimutatták a vírusfertőzés nyomait. A vírus valószínűleg az emberekről került át a szarvasokra, ami aggasztó, mert ennek mutációi később visszajuthatnak az emberre. 2020 végéig egyetlen kilőtt szarvasban sem találták meg a vírus nyomait, azonban 2022 februárjában a vizsgált 21 állatból 12-ben már jelen voltak az antitestek. Ez azt jelenti, hogy a szarvascsorda több mint fele áteshetett a fertőzésen - közölte az ng.24.hu.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás