promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Brutális leleplezés az ATV-n, a nézők nem hittek a szemüknek
Borítókép:  ATV
Helyi Hírek
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Az ATV riportere is teljesen ledöbbent.

Amikor telefonos csalókról beszélünk, az emberek többsége csak legyint a témára, mondván velük úgysem történhet meg, hogy megszerezzék a banki adataikat. Sokan ugyanis azt gondolják, hogy ők azonnal le tudják buktatni a csalókat. Nincs kétség afelől, hogy ha az ember alaposan odafigyel, már az első másodpercben fülön csípheti a bűnözőket - például, ha valaki az OTP ügyintézőjeként hív fel minket, de nekünk nincs is számlánk annál a banknál -, de ma már a csalók olyan ügyesen és gyorsan be tudnak férkőzni az áldozatok bizalmába, hogy mire észbe kapnak, már nyakig benne ülnek a csapdában. Pontosan erre épült az ATV egyik riportja, amiben Seszták Szabolcsék azt bizonyították be, hogy bizony tényleg bárkit át lehet verni, ha banki telefonos csalásról van szó.

Az ATV leleplezése során fény derült arra a szomorú tényre, hogy naponta átlagosan 45 embert vernek át sikeresen a bűnözők, és a rendőrségtől kapott információkból azt is megtudhatjuk, hogy a csalóknak több, mint 3 milliárd forintot sikerült megszerezniük a gyanútlan ádozatoktól.

Az ATV riportere két sértettel is elbeszélgetett, akikben az volt a közös, hogy mindkettejüket azután hívták fel a csalók, hogy egy nagyobb összeghez jutottak - az egyik esetben állami otthonfelújítási támogatásról, a másik esetben pedig ösztöndíjról volt szó.

Hella Csabának a feleségét keresték meg a csalók, hogy felhívják a figyelmét egy gyanús tranzakcióra, amely során valaki 600 ezer forintot akar leemelni a számlájáról. A nő kétségbe esett, így hát tette, amit az OTP állítólagos biztonsági főnöke diktált neki. Letöltetett vele egy olyan alkalmazást, ami gyakorlatilag klónozta a telefonját, így aztán a csalók mindenhez hozzáférhettek, amire szükségük volt. Így tűnt el 3 millió forint a házaspár számlájáról. Szerencsére még időben léptek, így még van esélyük arra, hogy visszakapják ezt az összeget.

A másik eset éppen a Heti Napló egyik riporterével, Berecz Péterrel történt meg, aki majdnem belesétált a csalók csapdájába. Az utolsó pillanatban lett neki gyanús az egész telefonbeszélgetés, majd aztán olyat mondott az álügyintézőnek, ami miatt azonnal meg is szakadt a hívás.

Ezek után az ATV riporternője és Seszták Szabolcs maga is telefonos csalónak állt, és felhívták néhány médiában dolgozó kollégájukat, hogy kipróbálják, tényleg bárkit be lehet-e húzni a csőbe. Az eredmény megdöbbentő volt: az első két hívott előtt hamar lebuktak, ezek után egy kicsit jobban felkészültek, mielőtt a harmadikat is tárcsázták. A felkészülésük során kikeresték a kollégájuk néhány személyes adatát a Facebook-profiljából, így aztán máris könnyebb volt a bizalmába férkőzniük. Az illetőnél elérték, amit akartak:

megadta a bankkártya adatait, tehát ha ezt egy valódi csaló csinálta volna, elveszített volna 180 ezer forintot.

Az ATV megdöbbentő riportját és leleplezését alább nézhetitek meg:

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás