promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Rendhagyó változás jön a gyógyszertárakban, rossz döntés a Kamara szerint
Borítókép:  A kép illusztráció. Forrás: Profimedia
Helyi Hírek
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Ha ezt bevezetik, az nagyban megváltoztatja majd a vidéki gyógyszertárak működését.

Szerdán megjelent egy rendelettervezet a kormány honlapján, ami komoly változást vezetne be a vidéki patikák működésében. Jelenleg még úgy szól a gyógyszertárakkal kapcsolatos szabályozás, hogy a nyitvatartási időben kötelezően jelen kell lennie gyógyszerésznek is, azonban a kormány úgy látja, hogy nincs elég szakember erre, ezért ezzel a módosítással akarják megkönnyíteni a fiókgyógyszertárak működését.

Azokban a vidéki patikákban kerülne sor erre a változásra, ami a nagyobb láncok telephelyeként működnek. A rendelettervezetben írtak szerint sok kistelepülésen azért nincs patika, mert kötelezően dolgoznia kell bennük gyógyszerésznek, azonban a fiatal szakemberek inkább a városi munkahelyeket részesítik előnyben.

Amennyiben elfogadják a rendeletet, akkor elegendő lesz, ha ezekben a patikákban csak gyógyszerkiadó szakasszisztensek dolgoznak, akiket telekommunikációs eszközökön keresztül tudják irányítani szakmailag a gyógyszerészek.

Ugyanakkor az is fontos lesz, hogy a gyógyszerésznek olyan távolságban kell lennie az adott patikától, hogy 15 percen belül elérhető legyen.

Minden ehhez szükséges személyi technikai feltétel biztosítása a gyógyszertár működtetőjének feladata lesz. A Magyar Gyógyszerészi Kamara elnöke szerint ez egy elhibázott döntés, hiszen - mint mondta - semmilyen gyógyszertár nem működhet gyógyszerész nélkül. Ugyanakkor hangsúlyozta, hogy egy gyógyszerész nagyon sok mindenért felelős egy gyógyszertárban, például az ő kompetenciája a gyógyszerek helyettesítése és az eltérő hatáserősségű gyógyszerek kiadása is.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás