promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Magyarország égboltján is megjelent a szuperritka égi jelenség, hihetetlen magyarázata van a lila lángcsóvának
Borítókép:  Profimedia/Illusztráció
Helyi Hírek
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Az embereket már az ősidők óta lenyűgözi a végtelen, sötét égbolt, amely néha olyan varázslatos oldalát mutatja, hogy szinte a szívünk is belesajdul.

A jelenség most hazánkban is remekül megfigyelhető volt, a győrújbaráthelyiek örülhettek a pompázatos égi tüneménynek. Neve is van a lilásan izzó szépségnek: Szent Elmo tüzének nevezik.

De honnan is kapta nevét ez a misztikus jelenség, és mi okozza pontosan?

A tüzet a középkorban Szent Elmo néven ismert vértanúról nevezték el, akit a hajózók védőszentként tiszteltek. A jelenség a nevét onnan kapta, hogy a hajósok gyakran látták ezt a "tüzet" a hajók árbocain vagy a vitorlákon, és úgy vélték, hogy ez Szent Elmo jelenlétét mutatja meg.

A Szent Elmo tüze valójában az atmoszférikus elektromos kisülések eredménye. Amikor egy vihar közeleg, a levegőben elektromos töltések jelennek meg, amelyek az objektumokhoz, például hajókhoz vagy épületekhez kapcsolódhatnak. A töltésáthelyezés során a levegő ionizálódik, és kisülések következhetnek be, amelyek fényjelenségeket okoznak.

A jelenség leggyakrabban hajózáskor figyelhető meg, amikor az árbocok, antennák vagy más kiemelkedő tárgyak elektromos töltést vonzanak magukhoz. A tüzet gyakran kék vagy zöld színben láthatjuk, de vörös vagy lila árnyalatok is előfordulhatnak.

Bár a Szent Elmo tüze ijesztőnek tűnhet, általában nem jelent komoly veszélyt. Az elektromos kisülések inkább a légkörben zajlanak, és nem okoznak közvetlen kárt a hajóknak vagy az ott dolgozó személyzetnek. Azonban az elektromos viharok veszélyesek is lehetnek, így a hajóknak érdemes kivárniuk, amíg a vihar elvonul, mielőtt újra útra kelnek.

Itt pedig meg is mutatjuk, hogy pontosan miről van szó. A felvételt egy repülőgép pilótafülkéjéből vették fel, elég ijesztő lehet az ablakon kinézve több ezer méter magasan ilyen veszedelmes fények között kormányozni a gépet. Azonban ahogy fentebb is írtuk, ezek nem villámok és csak a legcsekélyebb mértékben jelentenek veszélyt, így a repülés teljesen biztonságos volt:

@usatoday Now boarding flights to Electric Avenue! These pilots were given a heck of a show while flying. But that isn't lightning, it is static electricity! It is called "Saint Elmo's Fire." #electricity #saintelmosfire original sound - USA TODAY

Forrás: naphire.hu

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás