promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Felfoghatatlan dolog forgott az égen Magyarországon, ez volt a valaha látott legnagyobb tornádó hazánkban majdnem száz évvel ezelőtt
Borítókép:  Profimedia - illusztráció
Színes
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Rettenetes látvány lehetett.

Az utóbbi időben egyre több megmagyarázhatatlan égi jelenség kerül fel a különböző videómegosztó oldalakra, korábban pedig több cikk is beszámolt arról, hogy bizony a kovid alatt, amikor nagyon sok ember nagyon sokáig maradt otthon, meg elkezdődött ipari méreteket ölteni a hom office intézménye is, akkor bizony sokkal több UFO-észlelésről jött hír, mint az azt megelőző időszakokban.

Ekkor döntött csúcsot az ismeretlen eredetű űrhajók észlelésének száma. 

Az elmúlt időszakban pedig többek között olyan videók jelentke meg a Youtube-on, amelyben örvénylő füstkörök láthatók Oroszországban, Szlovákiából pedig angyal alkú felhők. Ahogy mindenkinek sokkal több ideje lett, és a zsebünkben már ott hordunk rengeteg szuperkütyüt, úgy egyre több nagyon érdekes videó jelenik meg a kölönböző közösségia média felületeken. Ám nagyon sok olyan, régebben történt, hihetetlen égi jelenségről van csupán írásos beszámolónk, amelyek ma is óriási szenzációt okoznának, ám akkoriban még nem volt rá lehetőség, hogy filmet készítsenek róluk.

Az Időkép-en megjelent több videó is arról, hogy Magyarországon tornádót videóztak, méghozzá Balmazújváros határában ért földet az égen forgó tölcsét. Ám kevesen tudják, hogy a legnagyobb magyarországi tornádó még 1924-ben okozott nagy pusztítást az országban. 70 kilométer hosszan és egy kilométer szélességben pusztított a rettenetes jövevény még 1924. június 13-án Bia és Vác között. 310-375 km/órás szélerősséggel tarolt le mindent, ami az útjába ért. A tornádó hat percig tombolt, 61 ember sérült meg, kilencen életüket vesztették, és több száz ház összedőlt a pusztítás következtében. Bián községben például a legtöbb házban keletkezett kár.

Erről még nem készülhetett felvétel, ám több újságcikk és beszámoló is készült a váratlan eseményről, a Origo beszámolója például megemlíti, hogy másnap ilyen címekkel jelentek meg az újságok:

"Teljesen elpusztította a két községet a vihar"

"Alig maradt ép ház Bián és Pátyon"

Ez volt az 1924-es tornádó pályája:

Az interneten amúgy számos más magyar tornádóról került fel már videó az évek alatt:

Illetve a szomszédból, Romániából is:

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás