promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Nekik sem fog kegyelmezni a NAV, erre mindenképpen figyelned kell, ha nem akarsz büntetést
Borítókép:  MTI Fotó: Mohai Balázs
Helyi Hírek
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

A NAV ad is néhány tippet a diákmunkásoknak, hogyan ne kerüljenek bajba.

A diákok fellélegezhetnek egy kicsit, mivel túl vannak az utolsó tanítási napon. A többségnek már csak az évzáró vagy a ballagás miatt kellett látnia az iskoláját, aztán szeptemberig jöhet a vakáció. Sokan döntenek úgy, hogy ezt az időszakot nem láblógatással töltik, hanem szereznek egy kis pénzt.

Sok munkáltató számít is erre, és a nyári időszakban alig várják, hogy diákok menjenek hozzájuk dolgozni. A tanulók nem is baj, ha ezzel belekóstolnak kicsit a munka világába.

Akik erősen gondolnak a jövőjükre, azok szívesen vállalnak gyakornoki állást is, de a többség azért olyan helyre akar menni, amiért azért komolyabb fizetés is jár. Nem árt vigyázni, mert a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) ugyanúgy kezeli a diákmunkásokat közteherviselés szempontjából, mint más munkavállalókat.

A diákok szülői engedéllyel 16 éves koruktól dolgozhatnak, de szünidőben már a 15 éves nappali tagozatos tanulók is vállalhatnak munkát. A munkavállaláshoz adóazonosító jelre van szükség, ezért, ha a diák még nem rendelkezik vele, vagy elvesztette az adókártyáját, akkor azt a NAV-nál tudja igényelni.

A 23T34-es nyomtatvány legegyszerűbben a NAV online nyomtatványkitöltő alkalmazással (ONYA) tölthető ki és küldhető be elektronikusan.

A munkavégzésről szóló megállapodás előtt nem árt a munkát kínáló céget ellenőrizni a NAV honlapján, az „Adatbázisok” rovatban, mivel a be nem jelentett alkalmazottat foglalkoztató cégeknél ugyanis kockázatos munkába állni.

A fiatal dolgozóknak figyelni kell arra is, hogy foglalkoztatónak az adóévi összes jövedelemről és a levont közterhekről igazolást kell kiállítania a következő év január 31-éig, amire a diáknak szüksége lesz a NAV által készített szja-bevallási tervezet ellenőrzéséhez. A 18 év alatti gyermek adóbevallási tervezetét az eSZJA-felületen a törvényes képviselő tudja megtekinteni, módosítani, és persze jóváhagyni.

Ugyebár a 25 év alatti fiataloknak nem kell személyi jövedelemadót fizetniük. A kedvezmény érvényesítését a diákmunkásnak nem kell kérnie, azt a munkáltató, rendszeres bevételt juttató kifizető a jogosultsági hónapokban automatikusan figyelembe veszi.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás