promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Gigászi bejelentést tett a MÁV, holnaptól érvénybe lép – erre kell figyelniük az utasoknak
Borítókép:  MÁV
Helyi Hírek
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Nagy változások lesznek a MÁV-nál, amire minden utasnak fel kell készülnie.

A MÁV-Start Zrt. bejelentette, hogy 2023. július 1-jétől megszünteti az IC-pótjegyeket és a gyorsvonati pótjegyeket, és helyettük új, egységes árazású helyjegyeket vezet be a belföldi vonatokon. A változás célja, hogy egyszerűsítse és korszerűsítse a jegyvásárlást, és növelje az utasok elégedettségét.

Persze az utasok így is zúgolódnak, mivel a nyári hőség gyakorlatilag elviselhetetlenné teszi az utazást a klíma nélküli vonatokon. Sajnos a MÁV ez ellen nem tud tenni semmit, mivel jelenleg nincs elég klímával felszerelt kocsi, ezeknek a cseréjére pedig nincs forrás jelenleg.

Ettől még a MÁV ott igyekszik változtatni, ahol tud. Fontos tehát tudni, hogy szombattól már az országbérletek is felhasználhatók lesznek az IC, vagy más helyjegyköteles vonatok másodosztályán történő utazáshoz.

A hétvégétől életbe lépő új díjszabási rend szerint az eddigi IC-pótjegyek megszűnnek, a funkciójukat pedig egységes árazású helyjegyek veszik át, amelyek megváltásával az országbérlettel rendelkezők is utazhatnak az IC-vonatokon. Az IC-helyjegy elővételben – azaz a vonatindulás napját megelőző napig megváltva – egységesen 650 Ft, az utazás napján megváltva pedig 990 Ft lesz. A prémium (1+) osztályra szóló helyjegyek ára is változik, egységesen 1990 Ft-ot kell értük fizetni.

Július elsejét követően a nem IC-minőségű kocsikból álló, de helyjegyköteles vonatokon, illetve vonatrészeken egységesen 300 forintra módosul a helyjegy ára.

Azt is kiemelten tudniuk kell az utasoknak, hogy a vármegyebérlet továbbra sem lesz érvényes a helyjegyköteles vonatokon, illetve szakaszokon, az első és prémium (1+) osztályon pedig a két új díjtermék egyike – tehát sem a vármegye-, sem az országbérlet – nem lesz felhasználható az utazáshoz, még a kiegészítő jegyek megvásárlása esetén sem.

Szintén módosul a kilométeralapú menetjegyek díjszabása. Július 1-jétől 10 kilométer távolságig 400 Ft, 10,1-15 km között 450 Ft, 15,1-20 km között 500 Ft, 20,1-25 km között 550 Ft, 25,1-30 km között 600 Ft lesz a teljesárú, egy útra szóló menetjegyek ára a helyközi közlekedésben a MÁV-START, a Volánbusz, a MÁV-HÉV és a GYSEV járatain egyaránt. A Szeged és Hódmezővásárhely közötti vasútvillamosokra érvényes jegyek és bérletek árát nem érinti a tarifaátalakítás.

Közben az okosjegy csak elővételben lesz megváltható, az utazás napján már nem. Ezzel egyidejűleg változik az okosjegy visszaválthatósága is, vagyis az érvényesség kezdete előtt legkésőbb 12 órával váltható vissza. Változik az automatákból és a digitális felületeken, azaz interneten az ELVIRÁ-ból vagy a MÁV mobilalkalmazással vásárolt MÁV-START és GYSEV menetjegyekre járó kedvezmények mértéke is.

A MÁV elég sok változást zúdított most hirtelen az emberekre, szóval érdemes szétnézni a hivatalos honlapon, hogy mi érint minket a leginkább.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás