promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Nagy változást közölt a kormány, hatalmas könnyítés ez a családoknak
Borítókép:  Profimedia/Illusztráció
Helyi Hírek
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Újabb közérdekű információról számolunk be, jó, ha mindenki tud erről a kevésbé ismert változásról.

A fontos változás a Magyar Közlöny legújabb számában jelent meg. Orbán Viktor adott ki egy új rendeletet, amely szerint az eddig kötelező adatszolgáltatási kötelezettség az NTAK felé a megszokottól eltérően más metódusban fog haladni.

Az NTAK rövidítés a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltatási Központot takarja, amelyet a Magyar Turisztikai Ügynökség hozott létre. Ez egy korszerű, digitális adatszolgáltatási rendszer és az itthoni turisztikai növekedés versenyképességének növelése a fő feladata.

2019-ben kezdte meg a működését és a lényege lerövödítve az, hogy valós időben látható az országban működő összes szálláshelyének forgalmi adata, teljesen névtelen módon.

Ide az összes szálláshelyet regisztrálni kell, enélkül nem tekinthető legálisnak a működése és komoly büntetésekre szállíthat az adott vendéglátóipari egység.

Nem titkolt célja a szálláshelyek feketén működésének visszaszorítása, hiszen így sokkal könnyebben megvaósítható a területileg illetékes önkormányzat szerinti felügyelet.

Idén azonban ha a bejegyeztetésben nem is, az adatszolgáltatási kötelezettséggel kapcsolatban mindenképpen fontos változás történt:

Júliustól (a szezon kezdetétől) a 100 millió Forint árbevétel feletti turisztikai egységek kötelesek az NTAK felé adatszolgáltatással élni.

A nettó 12 millió forintos árbevételt el nem érő turisztikai üzemeknek pedig mentesülnek a bejelentési kötelezettség alól, kivéve, ha a közétkeztetés, mozgóbüfé, vagy rendezvényi étkeztetés kategóriába esik a működési számuk.

Ezt a javaslatot korábban a fent már említett MTÜ nyújtotta be és idén került efogadásra.

A két össze közötti (tehát 12 millió forint feletti és 100 millió forint alatti) turisztikai egységek 2024. január 1-től lesznek kötelesek az adatszolgáltatásra.

(Forrás: 24.hu, info.ntak.hu)

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás