promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Figyelmeztet a NAV: súlyos büntetés lehet a gondtalan nyaralásból, ha erre a néhány dologra nem figyelsz
Borítókép:  Illusztráció / Profimedia
Helyi Hírek
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

A nyaralás szuper kikapcsolódási lehetőség, azonban a nagy készülődés és szórakozás hevében bizony elfeledkezhetünk aprónak tűnő, ám annál fontosabb dolgokról.

Cikkünk témája az, hogy pontosan miből, mennyit és hogyan, hova lehet kivinni a "speciálisnak" számító termékekből. Sorba vesszük például mi a helyzet a gyógyszerekkel, cigarettával, alkohollal, élő (és akármilyen morbidul hangzik is, halott) állatokkal.

Természetesen nem mindegy, hogy az Európai Unión belül, vagy azon kívülre tervezzük az utazást, más elbírálás alá esik ugyanis a két úticél a fenti szempontból.

Nem meglepő módon az EU-n belülre megengedőbbek a szabályok és például saját, vagy ajándékozási célra szánt termékek esetén (nyilván a reális mennyiségben) nincs megkötési korlátozás.

Néhány speciális esetben azonban, mint a veszélyeztetett és vadonélő állatok és növények, gyógyszerek és vadászfegyverek amik korlátozáshoz és/vagy engedélyhez kötöttek.

Gyógyszer esetében mindenképpen kérjünk igazolást a háziorvosunktól, mivel csak az általa engedélyezett mennyiségű és fajtájú vényköteles gyógyszerrel utazhatunk.

A kisállatok esetében mindenképpen útlevélre van szükség, enélkül a kiskedvencünk nem hagyhatja el az országot, ezt a lakóhelyünk szerinti illetékes állatorvos állíthatja ki.

Viszonylag ritkább eset és kevés embert érint, azonban a védett állatok és azok halott (preparált változatának behozatala) szigorúan tilos, vagy pedig hosszas procedúra ezt engedélyeztetni. Némelyik országból a helyi ajándéktárgyak (elefántcsont, teknőspáncél) kihozatala is pénzbírsággal, de akár börtönbüntetéssel is járhat!

EU-n belül a cigaretta, üzemanyag és alkohol szállítása nem kereskedelmi célra mennyiségi korláttal jár, azonban nem szükséges azt bejelenteni, vagy engedélyt szerezni rá.

Ebből néhány konkrét adat:

  • 800 szál cigaretta;
  • 200 szál szivar;
  • 110 liter sör;
  • 90 liter bor/pezsgő

az a mennyiség, ami miatt még nem kerülünk bajba.

Ez az országba behozható és kivihető mennyiség és a kereskedelmi határérték alapján került megállapításra.

Üzemanyag esetén ez a járműben található mennyiségen kívül járművenként 10 liter, megfelelően szállítva.

Ha az EU-n kívülre utazunk, akkor minden esetben az adott ország irányelvei a mérvadóak, amelyekről az adott ország magyar diplomáciai központja adhat felvilágosítást.

Ebben az esetben a készpénzforgalomra is figyelni kell (vagy ennek megfelelő mennyiségű értéktárgy): 10 ezer euró fölötti készpénz esetén ugyanis ezt kötelesek vagyunk bejelenteni az adott ország vámhatóságánál.

Ha erre a néhány szabályra figyelünk, akkor könnyedén kikerülhetjük az esetleges kellemetlenségeket.

Forrás: nav.gov.hu

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás