Kis barna foltokat vettél észre a tojásokon, veszélyesek lehetnek?
Olvass tovább...
A Nébih az otthoni élelmiszerbiztonság miatt adta ki ezt a figyelmeztetést.
Ha a legnépszerűbb fehérjeforrást keressük, akkor nem kell messzire mennünk, mert a tojás lesz az. Hála égnek már a koleszterintartalmától sem kell félnünk, mert a tudomány módosította ezt az álláspontját. A lényeg, hogy a szervezetünknek bizony szüksége van koleszterinre.
De vajon meg kell-e mosni a tojást a felhasználása előtt? Ez egy olyan téma, ami minden országban vitákat tud kiváltani. A tojásokat igazából mindig érdemes letisztítani, mert ez eltávolítja a héjon lévő szennyeződéseket, mint például a koszt, a tollakat, a trágyát és a szalmonellát. Ha a héjat nem mossák meg megfelelően, ezek a szennyeződések bekerülhetnek az ételbe és elterjedhetnek a főzési felületeken és a konyhai eszközökön, amiket közben használunk.
Olvass tovább...
Azonban mit gondol erről az egészről a rendkívüli figyelmeztetésében a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih)? Az ottani szakértők szerint ha tisztának érezzük a tojást, akkor azt nem kellene felhasználás előtt a csap alá tenni. Ezzel a mosás során megsérülhet a tojás természetes, külső védőrétege, és a héj átjárhatóvá válhat a baktériumok számára.
Ha szennyezett a tojás próbáljuk meg szárazon megtisztítani. Ha mégis szükséges, csak közvetlenül felhasználás előtt mossuk meg, és alaposan öblítsük le.
Olvass tovább...
A Reader’s Digest is arról ír, hogy ha hideg vízzel, vagy folyó víz alatt mossuk meg a tojást, az beszívhatja a héjon lévő baktériumokat. Ezért fontos, hogy meleg vízzel tisztítsuk meg a tojást, amely legalább 20 fokkal magasabb hőmérsékletű, mint az alapanyag belső hőmérséklete.
Nem árt tudni, hogy a megmosott tojások jóval hamarabb megromlanak. Az alapanyagot ha hűtőbe tesszük, akkor mindig külön kell tartani más élelmiszerektől, különösen a nyers hústól.
A Nébih olyan trükköt is megosztott, hogyan kell a tojások frissességét ellenőrizni a felhasználás előtt. Tegyük őket vízbe: a friss tojás lesüllyed, az állott tojás lebeg a víz felszínén. Ezeket csak egyenként, külön csészébe feltörve és érzékszervileg ellenőrizve használjuk fel. Ha a fehérje zavaros, a sárgája elfolyósodott, vagy színe, szaga nem a szokásos, akkor inkább dobjuk ki.