promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Döntött a hazai IKEA, hatalmas lehetőség előtt a családok
Borítókép:  Illusztráció / Profimedia
Helyi Hírek
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Az IKEA felelős hozzáállása megkönnyíti a családok helyzetét a használt bútorokat illetően.

Megdöbbentő, hogy a magyarországi keresetekhez és igényekhez is viszonyítva milyen döbbenetes méretű fahulladék keletkezik hazánkban, csak a bútorok kategóriájában. A becslések szerint akár majd’ 60 ezer tonnára is tehető a feldolgozatlanul szemétbe kerülő fabútorok összsúlya és mennyisége egyetlen naptári esztendő során. Sőt, majdnem minden tízedik esetben a szimpla háztartási szemét mellé kerülnek a megunt, tönkrement berendezések. Az IKEA szerint csak 3-5 ezer tonna az, ami speciális lerakókba kerül, és 14-19 ezer tonna az, amely bútor az égetőben végzi be a sorsát.

A svéd bútoráruház felmérése szerint ugyan nem olyan rossz a helyzet, de még nagyon sokat kell fejlődnünk Magyarországon az igazán kielégítő megoldáshoz. A tanulmányban megkérdezettek majdnem egyharmada a feleslegessé vált bútorait szívesen továbbadja, eladományozza, de csak 6,8 százaléka az az embereknek, aki veszi a fáradtságot felkeresni egy újrahasznosító központot vagy hulladékudvart. Majdnem minden ötödik válaszoló az interneten talál új gazdát a szükségtelenné vált babágynak vagy egyéb fatermékeknek. Az IKEA pedig egyenesen sajnálatát fejezte ki, hogy a magyaroknak alig 1 százaléka juttatja csak vissza a gyártónak a szóban forgó árucsoportot.

Az IKEA az mfor.hu cikke szerint örömmel szűrte le a kutatásából, hogy az embereket igenis érdekli idehaza is a bútorok újrahasznosításának lehetősége. Erre pedig remek alkalom lehet a vállalt A Bútorok második élete szolgáltatása, amivel ugye visszavásárolják a termékeiket, hogy aztán azt továbbértékesítsék, mintegy értékes körforgásban tartva a más esetben akár halálra ítélt bútorokat. A beszámoló szerint többezres a tétel mind a kereslet, mind a kínálat oldalon is az egyre népszerűbb lehetőség tekintetében hazánkban is.

„A bútortól való megszabadulás nem feltétlenül jelenti azt, hogy a bútorból hulladék lesz. A bútorhulladék-feldolgozó rendszer mellett éppen ezért nagy szükség lenne a hulladékképződést megelőző újrahasználati központokra is, amelyekből a tanulmány szerint jelenleg mindössze öt működik Magyarországon”

– idézte az mfor.hu Bálint Attilát, az IKEA Magyarország fenntarthatósági felelősét.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás