promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Gigászi vita alakult ki, hogyan írjuk helyesen a balatoni település nevét, ahol felnyársalták a Google Maps autóját
Borítókép:  Profimedia
Helyi Hírek
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Balatonőszöd, vagy Balatönöszöd? Olyan nincs, hogy mind a kettő helyes, és most nagy vita is alakult ki belőle.

Ismét a figyelem középpontjába került a Somogy vármenyei kis község, Balatonőszöd, ahol valaki nagyon berágott a Google Maps autójára. Az előzményhez tudni kell, hogy az utcaképet készítő gépjárművek ismét Magyarországot róják márciustól kezdve egészen szeptemberig. A települések és az őket összekötő utak infrastruktúrája folyamatosan változik, így a Google is tudja, hogy muszáj frissíteni ezeket.

Van, ahol fényképezik, vagy éppen pózolnak valamit a járműnek, de akad olyan hely, ahol nem fogadják túl szívéjesen a Google Maps autóját. A sonline számolt be róla, hogy egy férfi Balatonőszödön, aki amiatt rágott be, hogy a kocsi felvételeket készít a környékről.

A vasvillás elkövető autó vezetőjét félreállította, ingerülten kérdőre vonta, majd a nála lévő szerszámmal megrongálta a kamerarendszert, ami így működésképtelenné vált. Mondanunk sem kell, hogy ezt nem pár forint lesz helyrehozni.

A nyomozók az 51 éves balatonőszödi férfit rongálás bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt hallgatták ki. A hír természetesen bejárta a magyar sajtót, így a picike Balatonőszödről ismét beszélni kezdtek az emberek.

Ennek köszönhetően néhány kommentelő el is kezdett vitatkozni azon, hogy miért hosszú „ő” betűvel írják Balatonőszöd nevét az újságírók, amikor az Balatonöszöd, röviddel. Így látatlanban, Google keresés nélkül ti meg tudnátok mondani, melyik a helyes?

Ide kattintva például láthatunk egy táblát, ahol a Balatonöszöd röviddel van írva, és érdekes módon a helyiek sem hosszú „ő” betűvel ejtik. Ha röviddel beírjuk a Google keresőbe, az se fog minket kijavítani, de rögtön elénk tárul, hogy a község hivatalos honlapján már a hosszú „ő” betűs írásmód szerepel.

Balatonőszöd helyesírása valóban trükkös, mert sok helyen láthatjuk rövid „ö” betűvel néhány régebbi térképen is, de a szótárban is ki van jelentve, hogy hosszú „ő” betűvel írjuk. Érdekes, hogy beszédnél tényleg a rövid „ö” betűs alakot használja a többség.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás