promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Mit kell tudni a kötelező akciókról? Itt vannak a részletek
Borítókép:  A kép illusztráció. Forrás: Profimedia
Helyi Hírek
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Itt vannak a részletek a kötelező akciókról.

A magyar kormány úgy döntött, meghosszabbítja az árstopot, vagyis továbbra is maradnak a befagyasztott árú termékek. Ez azért is jó hír, mert ezzel egyidőben a Lidl meghirdetett egy különleges akciót az árstopos tejekre, amit aztán látszólag visszavontak, de az üzletlánc sajtóosztálya megerősítette a Promotions-nek, hogy az akció továbbra is él, egyben azt is elárulták, miért vették ki az online szórólapukból.

A kormány az árstop mellett kötelező akciókkal is segíteni akarja a magyar embereket. De mit is jelent ez pontosan? Mind ez idáig nagyon sok kérdés volt a kötelező akciókkal kapcsolatban, de nemrég a Gazdaságfejlesztési Minisztérium és az Agrárminisztérium kidolgozta a részleteket.

Ezekből kiderül, hogy a kötelező akciózást a kereskedők 2023. június 1. és 2023. szeptember 30. között kötelesek bevezetni. Ez a kötelesség minden olyan kereskedőre vonatkozik, akik nek 2021-es árbevétele meghaladta az 500 millió forintot. Fontos hozzátenni, hogy ez a rendelet az üzletben vagy bevásárlóközpontban folytatott kereskedelmi tevékenység mellett a csomagküldő kereskedelmre is kiterjed.

Heti rendszerességgel kell újabb és újabb kötelező akciókat meghirdetni; az akciós időszak minden hét csütörtöki napján 0 órától a következő hét szerdai napján 24 óráig tart.

A kereskedőknek kötelességük az akciózással összefüggő tájékoztatást jól látható helyre kifüggeszteni az üzletben, valamint fel kell tüntetni azokat a nyomtatott, és az online szórólapokon is. A Gazdaságfejlesztési Minisztérium és az Agrárminisztérium 20 akcióköteles termékkategóriát határozott meg: többek között baromfihús; sertés-, marhahús, egyéb húsféleségek; tej, tejföl és helyettesítői; sajt; kenyér; péksütemények; száraztészta, rizs, egyéb ceráliák; friss gyümölcs; friss zöldség; készételek, fűszerek, ételízesítők.

További tudnivaló, hogy az érintett kiskereskedelmi üzleteknek valamennyi kijelölt termékkategóriából egy-egy szabadon választott terméket a kötelező akciózást megelőző 30 napban általuk alkalmazott legalacsonyabb árnál legalább 10 százalékkal szükséges kedvezőbb áron értékesíteniük.

A kötelező akcióval érintett termékekből a kereskedő köteles lesz megfelelő mennyiséget árusítani és készleten tartani. Hogy mindenki betartja-e az új szabályokat, azt a fogyasztóvédelmi hatóság folyamatosan ellenőrizni fogja. Akik megsértik az előírásokat, az adott esettől függően 500 ezer és 3 millió forint közötti bírságot kaphatnak.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás