promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Egészségtelen, ha ezt a típusú tejet veszed le a boltok polcairól? Leleplezzük, mit is jelentenek a százalékok
Borítókép:  Profimedia
Helyi Hírek
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Magyarországon sokszor nem tudják eldönteni a vásárlók, hogy az alacsonyabb, vagy a magasabb zsírtartalmú tejet válasszák a boltban.

Nem olyan régen a kormány bejelentette, hogy az egyes alapvető élelmiszerekre vonatkozó árstopok még velünk maradnak egészen június 30-ig. Majd csak ezután döntenek arról, hogy érdemes-e ezt még fenntartani. A hatósági áras élelmiszerek között ott van a 2,8 százalékos UHT tartós tej is, ami rendkívül népszerű Magyarországon, vagyis ebből vásárolnak nagyjából a legtöbbet.

A boltban kapható dobozos és zacskós tejek mellett újabban kezd teret nyerni a bio-boltokban, háztáji gazdaságokban kapható házi tej. Ez körülbelül 3,6 százalékos zsírtartalommal rendelkezik. Az üzletekben amúgy lehet kapni 3,5 százalékos tejet, ami kicsit drágább.

De egészségtelen, ha az alacsonyabb, vagy éppen a magasabb zsírtartalmú tejet választjuk a boltokban? Ezen még néha a szakértők is összevitatkoznak, ha nagyon elmerülnek benne, de van egységes álláspont jelenleg.

Az 1,5 százalékos tejet szakértők általában azoknak javasolják, akik figyelnek a súlyukra. Az alacsonyabb zsírtartalom csökkenti a telített zsírbevitelt, amely segíthet csökkenteni a szívbetegségek kockázatát. Azonban az 1,5 százalékos tej kevesebb kalciumot tartalmaz, mint a magasabb zsírtartalmú társaik.

Összességében, bár a 3,5 százalékos tej magasabb zsírtartalmának miatt nem javasolják a rendszeres fogyasztását, azonban a nagyobb kalcium- és D-vitaminbevitel miatt számos előnye lehet az egészségre nézve. Ha valaki rendszeresen fogyasztja a 3,5 százalékos tejet, érdemes az étrendjét más alacsonyabb zsírtartalmú tejtermékekkel kiegészíteni, vagy alternatív kalcium- és D-vitaminforrásokat is beépíteni az étrendjébe.

Valamilyen szinten Magyarországon ezért is népszerű a 2,8 százalékos zsírtartalmú tej, mivel ez a kettő között van. Fontos megjegyezni, hogy mindenki egyedi, és más táplálkozási szükségletekkel rendelkezik. Ezért érdemes szakértővel konzultálni, ha kérdéseink vannak a megfelelő tejfajta kiválasztásával kapcsolatban.

A 2,8 százalékos UHT tartós tej közben hiába hatósági áras, érdemes szétnézni, mert néha alaposan leakciózzák a boltokban az 1,5 valamint 3,5 százalékos társait.

Hogy mitől lesz finom a tej, mitől más az íze, meghatározza, hogy milyen fajtájú tehéntől származik, és az mit eszik.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás