promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Rendkívül veszélyes ez a Magyarországon is kapható gyógyszer, ha nem megfelelően alkalmazzák
Borítókép:  Profimedia - illusztráció
Helyi Hírek
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Erre a Magyarországon is kapható vényköteles gyógyszerre bizony elég sok fogyókúrázó lecsapott, pedig csak cukorbetegeknek lenne szabad alkalmazniuk.

Újabb őrület indult be, és sokan már meg se lepődnek azon, hogy ez is a könnyű fogyáshoz, valamint egy gyógyszerhez köthető. Az Ozempic egy Novo Nordisk által gyártott vényköteles készítmény, amely Magyarországon is kapható. Az Ozempic fő hatóanyaga a szemaglutid, amely a vércukorszint csökkentése mellett hozzájárul a testsúlycsökkentéshez is.

A különleges gyógyszer részben úgy működik, hogy blokkolja az agy éhségjeleit, elnyomja az étvágyat. A gyomor is lassabban ürül ki, ami miatt az emberek hosszabb ideig érzik jóllakottnak magukat. A készítményt olyan cukorbetegségben szenvedőknek írják elő, akik nem tudják megfelelően kontrollálni vércukorszintjüket az életmódváltás, az egészséges táplálkozás, és más gyógyszerek segítségével.

Az Ozempic hatása a vércukorszintre általában gyorsan jelentkezik, és hosszú távon is hatékony marad. Sajnos azonban a testsúlycsökkentés miatt eléggé keresett lett, és azok is szívesen alkalmazzák a fogyáshoz, akik egyáltalán nem cukorbetegek. Ráadásul a gyógyszert nem tablettaként kell bevenni, hanem injekcióként kell beadni a hasba, vagy a combba, de ez sem riasztja el a többséget. Persze az adagolás általában heti egy, ami szerintük egyáltalán nem vészes az eredményért.

Tehát sokakat így sem érdekel, hogy az Ozempic egy cukorbetegség kezelésére szolgáló gyógyszer, és csak orvosi felügyelet mellett alkalmazható. Ráadásul hiába vényköteles, így is hozzá tudnak jutni egy kis trükközéssel. Az injekció hatóanyaga, a fent említett szemaglutid, olyan hormonszerű anyag, amelynek hatása a bélműködésre és az éhségérzetre is kiterjed, ezért csaptak le rá a fogyókúrázók.

Mivel az Ozempic inzulin-szekretagógus, azaz olyan hatóanyagot tartalmaz, amely növeli az inzulin termelődését a hasnyálmirigyben, az egészséges emberek számára nem javasolt a testsúlycsökkentésre való használata. Az inzulin túlzott mennyisége a szervezetben az inzulinrezisztencia kialakulásához vezethet, ami növeli a cukorbetegség kialakulásának a kockázatát.

A The New York Times is beszámolt a cikkében arról, hogy a készítménynek jelentős mellékhatásai lehetnek, bár az orvosok szerint ezek ritkák. Renata Lavach-Savy nevű páciensnek például annyira elvette az étvágyát, hogy alultáplált lett tőle, hiába a jelentős súlyfelesleg.

Ha az emberek nem tudnak eleget enni a gyógyszer alkalmazása alatt, akkor csökkenteni kell az adagot, vagy abba is kell hagyni. Tehát az Ozempic rendkívül veszélyes lehet, ha nem megfelelően alkalmazzák, és nem felügyeli az egészet egy tapasztalt orvos.

Az Ozempicet szedők nem azért fogynak, mert a készítmény varázslatosan égeti a zsírt, hanem azért, mert kevesebb kalóriát fogyasztanak, ami étkezési zavarokhoz is vezethet. Ha valaki csak testsúlycsökkentésre keres megoldást, akkor elsősorban az életmódváltásra, az egészséges étrendre és a rendszeres testmozgásra koncentráljon.

Ha azonban valaki cukorbetegségben szenved, akkor mindenképpen konzultálnia kell az orvosával az Ozempic injekció alkalmazása előtt.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás