promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Miért veszélyes a diéta? Kárt okozunk vele a szervezetünknek, ha így vágsz bele a fogyókúrába
Borítókép:  Profimedia
Élet
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Komoly veszélyei is vannak a diétának, amikről jó, ha tudsz.

A közösségi médiában mutatott előtte-utána átváltozások, a sztárok ismert és kevésbé ismert diétái mind-mind összezavarhatnak minket, ha elhatározzuk, hogy fogyni szeretnénk. Egyértelműen gyorsan, hatékonyan és hosszú távon szeretnénk elérni a tökéletes alakot, ám ha nem figyelünk oda – vagy a testünk számára egy teljesen természetellenes diétával próbáljuk kizsigerelni magunkat –, akár az ellenkezőjét is tapasztalhatjuk.

A diéta kényes témakör, óvatosan kell vele bánnunk, nem lehet „csak úgy” belevágni, ezért elengedhetetlen, hogy utánajárjunk mit és hogyan kell csinálni, ha viszonylag többet szeretnénk fogyni.

Miről szólnak a diéták?

A diéta fogyókúrás célzattal követett kalóriaszegény étrend, melynek ma már számtalan formája ismert, de a legtöbben még mindig elsősorban a zsírégetéshez, alakformáláshoz szokták alkalmazni ezeket. Az egyik legnépszerűbb a káposztaleves-diéta, ami bár hosszú távon nem tartható, jótékony hatásai mindenképpen vannak. Alkalmazásával 7 nap alatt akár 4 kilót is fogyhatunk. A magas folyadékbevitel mellett a kevesebb étkezésre is sarkallja a követőit, de ami mindenképp vonzó lehet a kipróbálásában, hogy a csirke és a gyümölcsök is megengedettek a diéta bizonyos napjain.

A legtöbb fogyókúrázó kedvenc diétája a 90 napos diéta, ami a különböző élelmiszertípusok – fehérje, keményítő, szénhidrát – szétválasztáson alapszik. Hasonló a Beverly Hills diéta, ám ebben csak a fehérjéket és a szénhidrátokat különítik el. Emellett a zsírt teljesen száműzni kell az étkezésből, míg zöldségekből és gyümölcsökből minél többet kell fogyasztani. Mindezek mellett a mozgás és a sok víz elengedhetetlen.

A Peter D’Amo által kidolgozott vércsoport-diéta szerint minden vércsoportú embernek más diéta válik be, ha fogyni szeretne. Ennek az eredményei igen megosztóak, de sokan azt vallják, hogy megfelelő folyadékbevitellel és rendszeres testmozgással mellett valóban működőképes.

Hogyan reagálhat a testünk, ha túlzásba visszük?

A diéta is meg tud ütni egy olyan szintet, amivel inkább csak kárt okozunk a szervezetünknek, semmint jót. Ha nem viszünk be megfelelő és elegendő táplálékot, illetve nem figyelünk a folyadékpótlásra, akkor lelassul az emésztésünk, csökken a vércukorszint, legyengül az immunrendszerünk, de még dehidratálttá is válhatunk. Emellett veszíthetünk az izomtömegünkből is, nem is beszélve arról, hogy milyen sok tápanyag, vitamin és ásványi anyag veszhet ki a szervezetünkből.

Az extrém diétázás a zsírégetés szempontjából időszakosan jót tehet, ám hosszú távon még ez sem teljesül. Ha ugyanis sok mindent megvonunk a szervezetünktől, akkor a diéta végeztével sokkal hajlamosabbak leszünk a túlevésre, ami a lelassult emésztés mellett még több plusz kilót hoz majd. (Ilyen esetekben beszélhetünk jojó-effektusról.) Sőt: lehet, hogy már a diéta során is többször akarunk majd „csalónapot” tartani, illetve falási rohamok is jellemzőek lehetnek.

És itt még szót sem ejtettünk túlzásba vitt diétázás – jobban mondva koplalás – mentális egészségre gyakorolt hatásairól. Több kutatás is bizonyította már, hogy ha az agyunk nem jut elegendő és megfelelő táplálékhoz, akkor megnő a mentális problémák kockázata. Ilyen lehet például a megnövekedett stressz-szint, a szorongás, vagy extrém esetben akár a depresszió is.

A kulcs: az életmódváltás

A leginkább célravezető megoldás, ha a fogyás a célunk, nem más, mint az életmódváltás. Ezt máris elkezdhetjük a táplálkozásunk megreformálásával – persze ésszerűen, akár egy dietetikus tanácsait követve. Kerüljük a túlságos cukros ételek fogyasztását, a feldolgozott élelmiszereket, az alkoholt! Helyette fehérje- és vitamindús ételeket vegyünk magunkhoz: fehér húsokat, hüvelyeseket, zöldségeket és gyümölcsöket! Eközben fontos, hogy ne tiltsuk meg magunknak a kedvenceinket, hiszen akkor könnyen kudarca fulladhat a próbálkozásunk. Inkább a mértékletességre ügyeljünk, a sokszor kevesebbet-elvet követve! Kezdjük az egészet apróságokkal, amelyek hamar szokásokká léphetnek elő!

Emellett iktassuk be a rendszeres testmozgást is, a zsírégetés szempontjából elsősorban a kardióedzés lesz a barátunk. Legyen az futás, vagy az egyszerű séta, az úszás vagy a jóga, a testünk mindenképp meghálálja majd.

Tartsuk észben: az egészségünket szem előtt tartva minden megvalósítható. Ha a kereteink megengedik, keressünk fel egy dietetikust és egy személyi edzőt, akik személyre szabott segítséget tudnak nyújtani! Ha viszont inkább magunk állnánk neki az életmódváltásnak, ne legyünk restek mindennek alaposan utánanézni!

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás