promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Rejtett lapot találtak a Bibliában, ami a magyarokról szól - Ez mindent megváltoztathat
Borítókép:  Profimedia
Helyi Hírek
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Magyarország kedvenc tényfeltáró műsora egy bibliába rejtett török szöveggel döntheti meg a mohácsi csata tabuját.

A magyarság egyik legfájóbb veresége az 1526-os mohácsi vereség a törököktől. A komolyabb külhoni segítség nélkül maradt királyság a saját erejéből volt kénytelen neki szaladni II. Szulejmán seregeinek, ám végül a jó kezdés ellenére is papírforma vereséget szenvedett. A nemzeti összfájdalom részét képezi a már majdnem ötszáz esztendős hadászati és politikai pofára esés, amit elsősorban nem is a török hódítók, hanem a belső ellentétek hegyeztek ki. Azok, amely után aztán majdnem másfél évszázadnyi rabszolgasors és kiszolgáltatottság lett úrrá a magyar népen. Arról nem is beszélve, hogy az ezer felé húzó ország három részre szakadt.

Hazánkban már az általános iskolában beleverik a gyerekekbe, hogy bizony a démonizált török birodalom a sötét oldal képviseletében igázta le Magyarországot 150 esztendőre. Sokkal kevesebb szó esik a magyar főurak politikai és harcászati alkalmatlanságáról. Sőt, a mohácsi csatában elszenvedett vereséget a túlerő javára írják, mintha ezen az egy ütközeten múlott volna hazánk jövője. Pedig ekkorra már jócskán látszódtak a romlás jelei, lévén a legendás hírű Mátyás király bukása is csak egy volt az intő jelek közül. Tulajdonképpen 1526-ban és csak utána is csak az következett, ami addig már vagy egy évszázada napi probléma volt: a török agresszió a Balkán irányából.

Reméljük, hogy mindennek megértéséhez és átértékeléséhez lehet köze ma este az RTL műsorán a XXI. század legújabb részének. Ugyanis a kiváló tartalmakkal előrukkoló műsorban bemutatásra kerül egy biblia maradvány, amelynek egy steril oldalán kézzel írott török szöveg olvasható.

A promó szerint ötszáz éves adatok szerepelnek ott, többek között a mohácsi csatáról. Ugyan a "budaszentlőrinci biblia titkaiként" hivatkozik az RTL ajánlója a könyvre, az kissé túlzásnak tűnhet. Ugyanis azt a hírhedt esemény után a budaszentlőrinci templom több más ereklyéjével elpusztították a városrésszel egyetemben a török fosztogatók.

Részletek ma a XXI. században.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás