promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Halaszthatatlan feladat vár minden magyar autósra: a szakértő szerint nem szabad késlekedni
Borítókép:  Profimedia
Helyi Hírek
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

A szakember szerint ezen nem szabad spórolni. Nyáron is a közlekedők biztonsága a legfontosabb és az életünk a tét.​

Rengeteg ember számára elképzelhetetlen az élet autók nélkül. Minden nap kocsival indulnak a családok munkába, viszik a gyerekeket iskolába, vagy pedig a napi bevásárlást intézik a segítségével. Négykerekű társaink valóban sokkal könnyebbé tehetik az életünket, de van pár apróság, amiről nem szabad megfeledkeznünk. A legelső és legfontosabb mindig a saját és családtagjaink biztonsága, ennek érdekében pedig oda kell figyelnünk, hogyan használjuk az autónkat.

Magyarországon a törvény szerint nem kötelező az évszakok szerinti gumik használata. Azaz jogilag nincs akadálya annak, hogy télen nyári, vagy éppen nyáron téli gumikkal közlekedjünk, azonban mégsem érdemes ezt tennünk. A különböző időjárási körülményekhez optimalizált gumikat nem véletlenül javasolják a szakemberek, hiszen segíthetnek a balesetek megelőzésében, ráadásul hosszabb távon még pénzt is megtakaríthatunk egy jól megválasztott gumi segítségével.

A HAON megszólaltatott egy szakértőt, aki elmondta, hogy mire érdemes figyelniük a magyar autósoknak. A nyári gumikra történő átállást akkor érdemes megtennünk, amikor már tartósan 7 Celsius fok feletti a hőmérséklet és nem várhatóak talajmenti fagyok sem.

A nyári gumik mind anyagösszetételükben, mind felületi kialakításukban eltérnek a téli változattól, ezáltal kisebb kopást, nagyobb tapadást (rövidebb fékutat), valamint alacsonyabb fogyasztást érhetünk el segítségükkel a melegebb aszfalton.

A téli gumik nyári használatával szemben a legfőbb ellenérv az lehet, hogy alacsonyabb hőmérsékletre tervezték őket (körülbelül 20-30 fokos maghőmérséklet az ajánlott üzemihőmérséklet tartományuk), a nagy melegben viszont ennek a háromszorosát is elérhetik. Ekkor túllágyulnak, majd visszahűlve és újra megkeményedve jelentősen romlik a tapadási képességük.

Nem érdemes ezen spórolni és a túlzottan elhasználtnak tűnő, vagy nem megfelelő használt gumik megvásárlásától is óvakodjunk. Ebben az esetben a jó döntés és némi pluszköltség szó szerint életeket menthet.   

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás