promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Újabb csalók próbálkoznak Magyarországon egy durva átveréssel, ezúttal nem várt helyről támadnak
Borítókép:  Illusztráció / Profimedia
Helyi Hírek
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A Netflix nevében próbálnak csalók lehúzni, ne dőlj be nekik! 

Vigyázat, újabb csalások a levegőben! Többen is jelezték és a szerkesztőségbe is kaptunk kamu SMS-t a Netflixtől, miszerint felfüggesztik a fiókunkat. Aki ilyen jellegű SMS-t kap, még csak véletlenül se kattinson az üznetben található linkre, mert súlyos bajunk lehet belőle.

Az SMS pontos szövege így hangzik:

"NTFX: Az előfizetését felfüggesztettük. (Emlékeztető: márciustól a fiókmegosztás már nem engedélyezett)."

Ez az üzenet csak azért volt furcsa, mert bár valóban rendelkezünk Netflix-előfizetéssel, de nincs semmilyen fiókmegosztás, így eleve gyanús az információ, hiszen téves. Az ilyen jellegű üzeneteknek pontosan ez a célja. Hogy megijedjünk és pánikunkban kattintsunk a linkre. Ha ezt megtettük, ellophatják az adatainkat, akár a bankkártyával kapcsolatos adatainkat is, és komoly összegekkel lovasíthatnak meg. 

Ezzel csak az a baj, hogy sok esetben nem lehet vagy nagyon nehéz kiszűrni, hogy kamu üzenetről van-e szó, vagy valóban a valós szolgáltató küldte azt a magyarországi felhasználóknak. Az ilyen csalók ijesztően pontosan lemásolják az adott felületeket, de általában azért van 1-2- apró jel, ami árulkodó lehet, hogy csalásról van szó. Ilyen lehet a magyartalanság, esetleges betűhibák, vagy furcsa végződésű link. 

Többen jeleztek már a rendőrség felé ilyen eseteket, de a rendőrség egyelőre nem sokat tud tenni ezek ellen a csalók ellen - írja aVG. Egy kiberbiztonsági szakértő, Szappanos Gábor véleménye a következő a csalásokról:

"A weboldalak és a használt telefonszámok általában külföldiek. Ezeket a csalók – akik szintén jellemzően külföldiek – gyakran váltogatják, amire a hatóságok nem mindig tudnak kellő gyorsasággal reagálni. Magunkra vagyunk tehát utalva, úgyhogy a legjobb, ha figyelmesen és önmagunkkal szemben is felelősen járunk el. Ez azt jelenti, hogy általános szkepticizmussal kell fogadnunk minden üzenetet, amelynek küldője nem egyértelmű ismerősünk."

Ha esetleg mégis megtörtént a baj, és rákattintottunk a linkre, akkor azonnal változtassunk jelszót a Netflixen és állítsunk be kétfaktoros hitelesítést, ahol csak lehet. A bankkártyánkat pedig nem árt letiltani, mielőtt annak adatai valóban csalók kezébe kerülnének. 

Még egy dolog, amit laikusként megtehetünk, ha bizonytalanok vagyunk egy ismeretlen teleffonszámról érkező SMS-ben. Használjuk a telefonszáámkereső funkciót a neten, és lehet, hogy azonnal láthatjuk is, hogy csalók próbálkoztak átverni minket. Mi rákerestünk arra a telefonszámra, melyről jött az SMS, és gyanúnk beigazolódott, csalók állnak a szám mögött, akik néha az OTP, néha a Netflix, néha a DPD nevében próbálkoznak átverésekkel. 

Ne dőljünk be! Legyünk körültekintőek. 

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás