promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Újabb csalók próbálkoznak Magyarországon egy durva átveréssel, ezúttal nem várt helyről támadnak

Újabb csalók próbálkoznak Magyarországon egy durva átveréssel, ezúttal nem várt helyről támadnak

Helyi Hírek

Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A Netflix nevében próbálnak csalók lehúzni, ne dőlj be nekik! 

Vigyázat, újabb csalások a levegőben! Többen is jelezték és a szerkesztőségbe is kaptunk kamu SMS-t a Netflixtől, miszerint felfüggesztik a fiókunkat. Aki ilyen jellegű SMS-t kap, még csak véletlenül se kattinson az üznetben található linkre, mert súlyos bajunk lehet belőle.

Az SMS pontos szövege így hangzik:

"NTFX: Az előfizetését felfüggesztettük. (Emlékeztető: márciustól a fiókmegosztás már nem engedélyezett)."

Ez az üzenet csak azért volt furcsa, mert bár valóban rendelkezünk Netflix-előfizetéssel, de nincs semmilyen fiókmegosztás, így eleve gyanús az információ, hiszen téves. Az ilyen jellegű üzeneteknek pontosan ez a célja. Hogy megijedjünk és pánikunkban kattintsunk a linkre. Ha ezt megtettük, ellophatják az adatainkat, akár a bankkártyával kapcsolatos adatainkat is, és komoly összegekkel lovasíthatnak meg. 

Ezzel csak az a baj, hogy sok esetben nem lehet vagy nagyon nehéz kiszűrni, hogy kamu üzenetről van-e szó, vagy valóban a valós szolgáltató küldte azt a magyarországi felhasználóknak. Az ilyen csalók ijesztően pontosan lemásolják az adott felületeket, de általában azért van 1-2- apró jel, ami árulkodó lehet, hogy csalásról van szó. Ilyen lehet a magyartalanság, esetleges betűhibák, vagy furcsa végződésű link. 

Többen jeleztek már a rendőrség felé ilyen eseteket, de a rendőrség egyelőre nem sokat tud tenni ezek ellen a csalók ellen - írja aVG. Egy kiberbiztonsági szakértő, Szappanos Gábor véleménye a következő a csalásokról:

"A weboldalak és a használt telefonszámok általában külföldiek. Ezeket a csalók – akik szintén jellemzően külföldiek – gyakran váltogatják, amire a hatóságok nem mindig tudnak kellő gyorsasággal reagálni. Magunkra vagyunk tehát utalva, úgyhogy a legjobb, ha figyelmesen és önmagunkkal szemben is felelősen járunk el. Ez azt jelenti, hogy általános szkepticizmussal kell fogadnunk minden üzenetet, amelynek küldője nem egyértelmű ismerősünk."

Ha esetleg mégis megtörtént a baj, és rákattintottunk a linkre, akkor azonnal változtassunk jelszót a Netflixen és állítsunk be kétfaktoros hitelesítést, ahol csak lehet. A bankkártyánkat pedig nem árt letiltani, mielőtt annak adatai valóban csalók kezébe kerülnének. 

Még egy dolog, amit laikusként megtehetünk, ha bizonytalanok vagyunk egy ismeretlen teleffonszámról érkező SMS-ben. Használjuk a telefonszáámkereső funkciót a neten, és lehet, hogy azonnal láthatjuk is, hogy csalók próbálkoztak átverni minket. Mi rákerestünk arra a telefonszámra, melyről jött az SMS, és gyanúnk beigazolódott, csalók állnak a szám mögött, akik néha az OTP, néha a Netflix, néha a DPD nevében próbálkoznak átverésekkel. 

Ne dőljünk be! Legyünk körültekintőek. 

Borítókép:  Illusztráció / Profimedia

Hasonló tartalmak

Galéria - Van képünk hozzá

Színes

Tech & Tudomány

Helyi Hírek

Időjárás