promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Peches nap közeledik, sokan el fognak késni emiatt a munkából
Borítókép:  Profimedia
Helyi Hírek
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Magyarországon már évtizedek óta menetrend pontossággal érkezik a nyári időszámítással járó óraátállítás.

Hosszú évek huzavonája érhet véget jövőre azzal, hogy jövőre az Európai Unió döntése értelmében megszűnik hazánkban is az óraátállítás évente kétszer jelentkező kálváriája. Évtizedek óta bevett gyakorlat volt Magyarországon is, hogy előbb nyári, majd tél időszámításra állítsuk át mind az óráinkat, mind a szervezetünket. A végső leszámolás előtt azonban idén még egyszer át kell esni mind a két procedúrán.

Tavasszal, ez hagyományosan március utolsó vasárnapján fog megtörténni. Azaz március 26-án éjjel 2 órakor hajnali 3 órára kell átállnia az óráknak. Természetesen online rendszereinken és szoftveres környezeteinknek köszönhetően mára már roppant kevés az az eszköz, melyet személyesen kell tekergetnünk. Ősszel, október utolsó vasárnapján még visszaállítjuk a téli időszámítást, majd jön 2024., és várjuk a magyar kormány várhatóan szakszerű alapokon nyugvó döntését. Ugyanis az EU csak azt kötötte ki, hogy a tagállamoknak választania kell a nyári vagy a téli üzemmód között. A Pénzcentrum szerint egy korábbi kormányinfón Gulyás Gergely által hangzott el az, hogy

Magyarország lakosságának többsége a nyári időszámítás megtartását támogatja. Igaz, a kormány szerint minimum a környező országokkal lenne érdemes meghozni egy összehangolt döntést a közös időzóna alkalmazása, a gördülékeny együttműködés érdekében.

Szakértők, köztük a Magyar Alvás Szövetség álláspontja viszont a téli időszámítás lenne a magyar lakosság számára a legoptimálisabb élettani és egészségügyi szempontból. Ugyanis a nyári rendszer december-február környéki alkalmazásával kimutathatóan csökkenne az emberek munkavégzési képessége, hatékonysága. Végső soron a rossz választás akár a magyar gazdaság szempontjából is ártalmas fordulatot vehetne, miközben az már így is a tönk szélén egyensúlyoz az amerikai bank pánik és a következő világválság rémképe miatt.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás