promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Döntött a magyar kormány, ez a rendelet rengeteg élelmiszert érint
Borítókép:  Illusztráció / Profimedia
Helyi Hírek
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A boltok polcain a magyar kormány rendelete alapján jól látható módon kell szembesülnünk a rovar alapú élelmiszerekkel. 

A magyar lakosság jó része már hetek óta frászban van, ugyanis az átlagos honpolgár korábban csak a televízióban láthatta, amint valaki egy vetélkedőben vagy egy természetfilmben rovart kénytelen fogyasztani. Ám a valóság utolért minket, és a fenntartható, globális gazdasági működés védelme érdekében a magyar szabályozás követi az Európai Unió elveit. Nem mintha a viszonylag jó létben élő uniós fogyasztási átlag lenne felelős a Föld bolygó legnagyobb "lábnyomaiért", az öreg kontinens vezetése mégis úgy határozott, hogy enged az előremutató törekvéseknek, és a nagy környezetkárosító hatással járó színhús-termelés mellett utat enged a rovaralapú élelmezésnek is. 

Természetesen csodát nem kell várnunk, ugyanis a rovarok feldolgozása is külön szakértelmet és feldolgozóipari terhet jelent, így csak bizonyos százalékkal fog csökkeni a környezet terhelése kezdetben. Ugyanis egyelőre várhatóan csak jól feldolgozott alapanyagként fogunk találkozni az élelmiszer-áruházak és boltok polcain a rovarszármazékokkal. Amelyek közül egyelőre hat különböző típusú van/lesz engedélyezve Magyarországon. Különböző lárvákat és porított rovarokat egyébként már hosszú évek óta felhasznál mind a nemzetközi, mind a magyar élelmiszeripar, ám ezek célja eddig jobbára az élelmiszer-alapanyagok színezését, dúsítását, a kívánt állagának elérését szolgálta. 

Azonban hamarosan már csak a fogyasztói szokások lesznek az akadályai a késztermékek, mint például egy lisztkukacból készített hamburger-húspogácsa megvásárlásának. A magyar kormány frissen kiadott rendelete szerint egy kilencven napos átmeneti időszak került átvezetésre a gyártók és a forgalmazók rendelkezésére. Ezt követően minden élelmiszeren fel kell tüntetniük A ROVARFEHÉRJÉK KÉSZTERMÉKBEN VALÓ JELENLÉTÉT. Ezt külön szabályozás alapján úgy kell a vásárló tudtára adni, hogy a csomagoláson feltűntetett termékmegjelölés betűméretével megegyezően ott kell állnia a felhívásnak, miszerint „FIGYELEM! AZ ÉLELMISZER ROVARFEHÉRJÉT TARTALMAZ!”. 

Továbbá, ha nem előre csomagolt élelmiszerről van szó, akkor külön figyelmeztetést kell elhelyezni a termék polcán, ahol felhívják a fogyasztó figyelmét, hogy a termék újonnan engedélyezett rovart vagy annak lárváját tartalmazza.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás