promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Rogyadozik a magyar ingatlanpiac, vége az eladók uralmának, most már a vevők válogathatnak
Borítókép:  Profimedia (Képünk csak illusztráció!)
Helyi Hírek
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Egyértelműek a visszaesés jelei.

Hosszú éveken keresztül megszokhattuk, hogy az ingatlanárak folyamatosan felfelé kúsztak Magyarországon. Tavaly már nemcsak Budapesten, de Debrecenben is átlépték az egymillió forintot a négyzetméterárak, a piacot a koronavírus-járvány sem tudta megtörni.

Az eladók kiváló pozícióban voltak, válogathattak a vevők között, ám az európai energiakrízis, illetve az elszálló hazai rezsidíjak mindent gyökeresen megváltoztattak. Lényegében csak a panelok maradtak talpon, és a negatív trend most tovább folytatódik.

Az egyik legnagyobb hazai ingatlanközvetítő hálózat, a Duna House a piac gyengülését észlelte januárban. Nem is akármilyen mértékben, hiszen 2022 azonos hónapjához képest 46 százalékos a visszaesés, amit a sajtó alighanem jogosan nevez összeomlásnak.

Idén januárban 5853 ingatlan adásvétel történt Magyarországon, ami még az előző hónaphoz képest is 10 százalékos csökkenést jelent. Valami tehát megváltozott, és a lassuláshoz elsősorban az eladóknak kell alkalmazkodniuk, hiszen elkerülhetetlen, hogy már rövid távon csökkentsék áraikat, ha valóban meg akarnak szabadulni a házaiktól, lakásaiktól.

„A Duna House az év egészében 90–110 ezer közötti ingatlan adásvételre számít. Közleményükben megjegyezték, hogy a 2008-as válság utáni időszakban, 2009 és 2013 között a lakáspiaci tranzakciók száma 90 ezer körül mozgott éves szinten”

– olvasható az ingatlanok.hu oldalon. Úgy tűnik tehát, hogy véget értek a bő esztendők, ám ennek a vásárolni szándékozók is tudatában vannak, és rendkívül óvatosak. A Credipass becslése szerint a magyarok az év első hónapjában 37 milliárd forint lakáscélú jelzáloghitelt vettek fel, ez decemberhez képest 10, az előző év januárjához képest 66 százalékos csökkenés.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás