promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Magyarországon is volt erős földrengés, szokatlanul nagy pusztítást végzett 260 éve
Borítókép:  Profimedia (Képünk csak illusztráció!)
Helyi Hírek
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

1763 nyarán iszonyatos élményt éltek át a Dunántúlon.

A török-szír határ térségében pusztító elképesztő földrengés kapcsán alighanem sok magyar fejében is megfordult a gondolat, hogy ilyen akár velünk is bármikor megtörténhet. Szerencsére a Kárpát-medence sokkal stabilabb térség, mint a több kőzetlemez találkozási pontján fekvő mostani katasztrófahelyszín.

Mindezzel együtt földrengések mindig voltak és lesznek Magyarországon is, mivel azonban messze fekszünk a nagyobb törésvonalaktól, ezek általában nem járnak nagy károkozással. Kisebb erősségű földmozgásokra évente, 4,5–5-ös erősségű rengésekre pedig átlagosan 10 évente kerül sor.

De mikor volt az eddigi legerősebb földmozgás? Nos, szerencsére már igen régen, mégpedig 1763. június 28-án, Komáromban. Hazai léptékben az egészen súlyosnak számított, ugyanis 63 ember halálát okozta a Richter-skála szerinti 6,3-as értékű természeti csapás.

Összedőlt 7 templom és 279 épület, valamint megrongálódott további 353 ház. A halottak mellett 120 sebesültet is feljegyeztek a korabeli krónikák. A rengés komolyságára utal, hogy Komáromnak mindössze a 9 százaléka maradt sértetlen.

„Reggeli 5 1/2 óra táján iszonyú földrengés rázkódtatá meg a város területét, mely csapás ismeretlen levén még akkor a város lakosai előtt, már szinte az utolsó ítéletet képzelék eljöttnek, annál is inkább, mert ezen első rázkódásra, mely habár minden épületet erősen megrongált, életük megmentésére sokaknak intő jelül szolgált, a szabadba kimenekülvén, a gondviselés különös kegye volt ez előzmény, különben mindnyájan veszve valánk...”

– idézte egy szemtanú veretes nyelvezetű visszaemlékezését a visitdanube.eu oldal. Az első rengések tehát szerencsére kisebbek voltak, de 7 perccel később hihetetlen erősségű földmozgás következett, amely pillanatok alatt romba borította a várost.

A talaj előbb felemelkedett, majd ismét lesüllyedt, mintha csak egy óriási lény lélegzett volna alatta. Mindez 3-4 percen keresztül ismétlődött, amit a korabeli épületek többsége nyilvánvalóan nem bírhatott ki. A Duna partján is megrepedezett a talaj, és állítólag tűz lövellt elő belőle.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás