promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Az égből támadhatott valami, iszonyatos földrengést okozott Indiában
Borítókép:  Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Nem a kőzetlemezek szokásos egymásnak feszülése okozhatta a kataklizmát.

Földrengések mindennap történnek bolygónkon, szerencsére ezek azonban csak ritkán olyan mérvűek, hogy komolyabb károkozással járjanak. A napokban Zala megyében is többször mozgott a föld, ez azonban inkább érdekességszámba ment Magyarországon, nem keltett pánikot.

A földrengés a földfelszín egy darabjának hirtelen bekövetkező mozgása. A földkéregben felgyülemlett energia felszabadulása okozza, például akkor, amikor a kőzetlemezek egymásnak feszülnek, az egyik a másik alá bukik, ami értelemszerűen óriási kataklizmával jár.

Az ember is képes földrengéseket okozni, például a földalatti kísérleti atomrobbantásokkal, amelyekből sajnos akadt elég az utóbbi évtizedekben. Egy kiváltó dologra azonban a kutatók is ritkán látnak példát, pedig alkalmanként ezzel is számolnunk kell a bolygónkon.

1991 októberében az észak-indiai Uttarkashi körzetben 6,8-as erősségű földrengés pusztított, amely legalább 768 ember halálával és több ezer otthon lerombolásával járt. Arrafelé ez nem tűnt szokatlan eseménynek, hiszen a közeli Himalája hegyvonulat éppen a kőzetlemezek egymásnak feszülésének köszönheti létét, sőt folyamatos emelkedését.

Most azonban egy helyi szakértő azt állítja, hogy a három évtizeddel ezelőtti természeti csapást nem a szokásos kőzetlemez-mozgás idézte elő, hanem valami egészen más. Véleménye szerint akkor egy aszteroida csapódott a Földbe, az rengette meg a talajt, ám erre vonatkozó kutatásokat senki sem végzett.

A Behl nevű szakértő mindezt arra alapozza, hogy a szemtanúk hang- és fényhatásokat észleltek, nem pedig a szokásos morgó hangot, és a föld enyhe imbolygását. A fény- és hőhatást még a távolabbi Dehradún városában is érezték, ami alátámasztja Behl teóriáját.

Uttarkashiban ráadásul a hidak, villanyoszlopok és más tereptárgyak többnyire megcsavarodtak, nem pedig a talajba süllyedtek, mint egy átlagos földrengés idején. Ha valóban aszteroidáról volt szó, akkor szerencse a szerencsétlenségben, hogy nem telibe kapta az érintett területet, hanem csak enyhe szögben súrolta végig.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás