promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Hatalmas pofon fenyegeti a magyar autósokat, erre mindenkinek oda kell figyelnie
Borítókép:  Profimedia (Képünk csak illusztráció!)
Helyi Hírek
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Fontos dátumhoz érkeztünk, tilos megfeledkezni róla.

December elején törölték el Magyarországon az üzemanyagár-sapkát, azóta kell tehát 600–700 forint közötti árat fizetniük az autósoknak a benzinért és gázolajért a korábbi literenkénti 480 forint helyett. A drasztikus lépést muszáj volt megtenni, hiszen az alacsonyan tartott árak már az ellátás biztonságát fenyegették.

Most pedig egy újabb fontos dátumhoz érkeztek a járműtulajdonosok, ugyanis január 31-ig (keddig) érvényesek a tavaly megváltott autópálya-matricák. A sofőrök ezen a téren sem maradtak kellemetlen meglepetés nélkül, ugyanis mostantól drágábban kocsikázhatnak, akik a gyorsabb és kényelmesebb útvonal-hálózatot használják.

Az infláció és az áremelés tehát a matricákat is elérte, bár nem mindegyiket egyenlő mértékben. 2023-ban ugyanis az éves matricák csupán 5 százalékkal drágultak (49 190 forintra), a rövidebb időtartamra szólók viszont sokkal brutálisabb mértékben. Érdemes tehát sokaknak átgondolniuk az eddigi taktikáikat, lehet, hogy gazdaságosabb inkább néhány darab éves megyematricát beszerezniük az eddig használtak helyett.

Személygépkocsik esetében ugyanis 8900 forintra nő a havi matrica ára (2022-ben ez még 5210 forint volt), míg a 10 napra érvényes 3820 forintról 5500-ra ugrik. Az éves megyei matricák 5450-ről csupán 5720 forintra drágulnak, ezért említettük, hogy elő kell venni a kockás papírt, és kiszámolni, hogy kinek mi éri meg jobban.

A bliccelés valószínűleg senkinek, mert azoknak a tétele is jelentősen megugrott tavalyhoz képest – hívta fel a figyelmet az e-autopalyamatrica.hu oldal is a mostani évforduló kapcsán. Ha valaki olyan feledékeny, hogy még februárban is a tavalyi matricáját használja, akkor – személygépkocsi esetében – 60 napon belüli fizetésnél 18 750, azon túl pedig 74 970 forintra nő a büntetés összege. Ez 2022-höz képest 2500, illetve 10 ezer forintos emelkedést jelent, nem érdemes tehát kockáztatni.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás