promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Mit jelent valójában a Dacia neve? Nagyon meg fogsz lepődni a válaszon
Borítókép:  Profimedia - illusztráció
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Gondoltál már erre?

Magyarországon évtizedek óta ikonikus márkáról van szó, amelyhez az emberek rengeteg emléket párosítanak. Kevesen gondolnak bele a hétköznapokban, hogy bizony az autómárkák nevei mögött szép kis sztorik vannak, akár történelmi históriák is feszülhetnek. Korábbi cikkeinkban már több autómárka nevének eredetét is felfedtükk, így sorban jött a Trabant, a Skoda és a Zsiguli is.

Mi a helyzet a Daciával?

A Dacia egy nagyon híres autómárka, amelynek története szorosan kapcsolódik a román autógyártáshoz. Sőt, a román személyautógyártás első szériagyártású modellje is a Dacia-gyárhoz kapcsolódik. Az első iylen modell a Dacia 1100 volt még több mint 50 évvel ezelőtt, 0967-ben.

Korábban a francia Reanult gyárral kötöttek megállapodást, és ez alapján kezdődött a kezdetek kezdetén is két modell gyártása. A sztori hatalmas siker lett, a gyártás pedig folytatódott az évtizedek során. 1984-ben már a 900 ezredik Dacia készült el a gyárban. Később a kilencvenes évek végén kezdődött egy óriási megújulás a Daciánál, 2004-ben jelent meg például a Renault fejlesztette Logan is.

És hogy mégis honnan ered a név?

A Dacia név a Dacie római szóból jön, vagyis a Dákok földje elnevezésből, ugyanis a Római Birodalom korában ennek a területnek egy része Dacia Provincia néven volt a birodalom része. Ennek is emléket állít az elnevezés.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás