Keresés

Elérhetőségek

Központi e-mail cím
info [kukac] promotions.hu

Szerkesztőségi e-mail cím
szerk [kukac] promotions.hu

Ügyvezető
maxi@promotions.hu

Programok beküldése
programok@promotions.hu

Mit jelent a Zsiguli neve valójában? Nagyon sok magyar meg fog lepődni a válaszon

Mit jelent a Zsiguli neve valójában? Nagyon sok magyar meg fog lepődni a válaszon

Tech & Tudomány

Mit jelent a Zsiguli neve valójában? Nagyon sok magyar meg fog lepődni a válaszon

Tech & Tudomány

Promotions 04:34

Talán sosem kerestél rá, és nem is gondoltad, hogy van jelentése.

Ha azt gondoljátok, hogy termék- vagy márkanevek a semmiből születnek, hogy okos és fifikás marketingesek a hasukra csapnak, és mondanak valami nagyon kreatívat a semmiből, akkor bizony tévedtek, mivel szinte minden terméknévnek vana valami gyökere, van valami hagyomyána, amihez erősen kötődik. A márkatörténetek mögött bizony erős történelmi meghatározottságok is vannak, nemcsak személyes sztorik szövik át az eredetmítoszokat.

Korábbi cikksorozatunkban már számtalan márka esetén elmagyaráztuk, hogy miből jöhetnek a nevek, így többek között a Marcedes, az Opel és a BMW is terítékre került. Illetve nemrégiben a Trabant márkanév nevének jelentését is elhoztuk nektek.

De vajon honnan jöhet a másik nagy, legendás, ikonikus és nosztalgikus szovjet érabeli márka, a Zsiguli neve, amelyet Magyarországon még mindg óriási imádat vesz körül? A Zsigulikat a Lada gyár dobta piacra, Zsugulikként elsősorban a belső szovjet piacon futottak, az exportra szánt termékek esetén maradt a Lada kifejezés.

A Lada szó erdetének amúgy több magyarázata is van, utal egyrészt a szláv mitológia egy jellegzetes figurájára, az ifjúság és szépség istennőjére, illetve utal a lagyja orosz hajófajtára is. És ez látszik a márka emblémájában is. A Ziguli kifejezés pedig a gyár közelében az ég felé meredő Zsiguli-hegyről kapta a nevét. Innen jön tehát az ikonikus aztó nevének eredete.

(Forrás: Magyarországom.hu)

Borítókép: Profimedia - illusztráció