promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Magyarország felé közelít a kegyetlen légzőszervi betegség, nincs 100 százalékos védettség ellene
Borítókép:  Profimedia (Képünk csak illusztráció!)
Helyi Hírek
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A koronavírus új alvariánsa terjed.

Éveken keresztül meghatározta a mindennapi életünket a globális koronavírus-járvány, amely Magyarországon is bezárásra késztette a színházakat, fürdőket, a társas érintkezés szinte összes helyszínét, az embereket pedig maszkviselésre és távolságtartásra kényszerítette.

Tavaly már úgy tűnt, hogy megszabadultunk tőle, vagy legalább a vírus az influenza szintjére szelídült, most viszont úgy tűnik, hogy legalább egy csatát még meg kell vívnunk vele. Kínából, Angliából máris rossz hírek érkeznek, de idehaza is felemelte már a hangját Rusvai Miklós virológus, ami sosem jelent jót.

„Nem az a kérdés, hogy eléri-e Magyarországot az omikron XBB1.5 variánsa, hanem az, hogy mikor. Elképzelhető, hogy már itt is van, csak nem tudunk róla. Ez a variáns azért okoz most feltűnést, mert olyan változást okoz a tüskefehérjén, ami ellen talán kevésbé védenek a vakcinák. De azok hatékonysága a többi omikron-változattal szemben sem volt 100 százalékos”

– mondott egyszerre jó és rossz hírt a szakember a blonline.media portálnak, az elmondottakat a Blikk idézte. Rusvai Miklós szerint az új variánstól nem kell jobban tartanunk, mint a korábbiaktól, mert nem okoz súlyosabb, más jellegű betegséget, mint a többi omikron-változat.

Egyelőre úgy tűnik, hogy a világ többi részén is tanácstalanok a helyes hozzáállást illetően. Kína például leszámolt a zéró-Covid politikával, ami viszont példátlan fertőzéshullámot indított el az ázsiai államban. Thaiföld pedig előbb elrendelte, hogy január 9. és január 31. között az oda utazóknak igazolniuk kell a védettségüket, de aztán gyorsan el is törölte a korlátozást.

Az XBB.1.5-ös alváltozatról az Egészségügyi Világszervezet (WHO) európai divíziója egyelőre annyit mondott, hogy elővigyázatosnak kell lennünk a kínai helyzet miatt, de most úgy tűnik, hogy a kontinensen nem vagyunk közvetlen veszélynek kitéve.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás