promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Özönlenek a magyarok Horvátországba, de most az olcsóbb üzemanyag csábítja őket, nem a tengerpart – mennyi ott az annyi?
Borítókép:  Profimedia (Képünk csak illusztráció!)
Helyi Hírek
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Téli turizmus alakult ki.

A magyar lakosság hosszún időn keresztül élvezhette az üzemanyagár-sapka jótékony hatásait, amelyet azonban december 6-án a kormányzat kénytelen volt megszüntetni. Kezdett ugyanis komoly áruhiány kialakulni, vagyis veszélybe került az ellátás biztonsága, és ezt már nem lehetett tétlenül figyelni.

Azóta tehát fordult a kocka, és a sokáig irigyelt magyaroknak egy pillanat alatt hozzá kellett szokniuk a 6-ossal kezdődő benzin- és gázolaj-árakhoz. Sőt a határok mentén megfordult a trend, és immár rengeteg hazánkfia tesz egy-egy rövid kiruccanást külföldre az olcsóbb tankolás érdekében.

Erről ír mostanság a horvát sajtó is, amely szerint a magyarok megkezdték a sorban állást a töltőállomásaikon. Jellemzően nemcsak az autóikat tankolják csordultig, de a magukkal vitt kannákat is, hogy a lehető legtöbbet spóroljanak.

„50 eurót takarítok meg azzal, hogy itt tankolom tele az autómat. Most már nagyon drága lett Magyarországon”

– nyilatkozott egy helyi lapnak egy pécsi férfi, aki ezek szerint 20 ezer forintot is képes megfogni a tankoláson, amiért már valóban érdemes átruccanni Horvátországba. Ahol egyébként január 1. óta az euró a hivatalos fizetőeszköz, és a forint az utóbbi hónapokban sokat gyengült az európai pénzhez képest.

A határ menti magyarok úgy kalkulálnak, hogy az 1 euró 47 centes literenkénti üzemanyagár mellett megéri átlépni a határt, bár átszámítva az is mintegy 580 forintot jelent. A horvát lapok emlékeztetnek arra, hogy a 480 forintos hatósági ár eltörlése előtt Magyarországon 40–60 százalékkal kevesebbe került az üzemanyag – de csakis a magyaroknak, a külföldi rendszámú autók tulajdonosainak a piaci árat kellett fizetniük.

A horvátok azonban most nem kérnek személyi igazolványt, lakcímkártyát, náluk minden vásárló egyforma. És sok magyar – ha már odaát van – a nagybevásárlást is a külföldi szupermarketekben intézi el, főleg az olcsóbb hústermékek miatt.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás