promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Figyelmeztetést adott ki az OTP Bank – így tudod elkerülni, hogy a csalók behálózzanak telefonon
Borítókép:  Illusztráció / Profimedia
Helyi Hírek
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Jó tisztában lenni vele, hogy az OTP Bank kollégái milyen kérdéseket tesznek fel nekünk telefonon az azonosításnál.

Rengetegszer nem vesszük komolyan, hogy a digitális világban ugyanolyan veszélyek leselkednek ránk, mint az igaziban. Magyarországon nem kell a sötétben egyedül hazamennünk ahhoz, hogy valaki kiraboljon minket, elég egy trükkös átverés néhány hacker részéről, és rögtön meg is csapolhatják a bankszámlánkat, vagy ellophatják az adatainkat, amivel szintén visszaélhetnek.

A legfontosabb szabály, hogy védjük a pénzünket, védjük a bankkártyánkat. Ne feledjük, hogy egy cég, áruházlánc, de még a saját pénzintézetünk se fogja a bankkártyánk adatait kérni SMS-ben, emailen, vagy telefonon keresztül. Kifejezetten igaz ez a bankkártya hátoldalán található háromjegyű CVV/CVC kódra. Ha interneten keresztül vásárolunk, akkor meg kell néznünk, hogy biztonságos oldalon járunk-e.

A rengeteg trükk miatt a Magyarországon bankok folyamatosan figyelmeztetést adnak ki. Ahogy a világ változik, úgy az internetes bűnözők is mindig előhúznak valamilyen új módszert a képzeletbeli kalapjukból.

A múltkor egy kommentelő jelezte, hogy az OTP Bankra hivatkozva olyan profik telefonáltak neki, akik nagyon figyeltek a részletekre. Lehetett hallani háttérhangokat, mintha valóban egy bankból hívnák és folyna a munka, de útközben még át is kapcsolták egy másik diszpécserhez, hogy még hihetőbb legyen az egész szituáció. Persze itt is arra pályáztak, hogy megszerezzék a hívott fél bankkártya adatait.

Az OTP Bank felhívja a figyelmet, hogy valós banki megkeresések során az ügyintéző kizárólag az ügyfél nevét, anyja nevét, születési helyét és idejét kérdezi meg. Ezt tényleg nagyon fontos információ, mivel például még a személyi igazolvány számunkat sem kérhetik el, amivel szintén vissza lehet élni.

Az OTP Bank kiemeli, hogy a hívások során bankkártya-adatokat és internetbanki belépési azonosítókat sosem kérnek el. A szakértők hangsúlyozzák: a telefonos csalók gyakran arra játszanak, hogy ijedtében hozza meg az áldozat a gyors döntést.

Ha csalást észlelünk Magyarországon, azt nem árt jelezni a Nemzeti Kibervédelmi Intézetnek.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás