promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Nagy baj van a Penny termékével, májkárosodás veszélye miatt fújt riadót a Nébih
Borítókép:  Profimedia
Helyi Hírek
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Azonnal vidd vissza, ha te is vettél ilyet a Penny-ben!

Magyarországon a Lidl, a Tesco, az Aldi, és a Spar mellett a Penny a legnépszerűbb üzletlánc, ahol nap, mint nap vásárlók tízezrei fordulnak meg. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal most egy olyan termékvisszahívásról adott ki tájékoztatást a honlapján, ami a Penny egyik termékével kapcsolatos.

Ugyanis kiderült, hogy a Penny márkás kamilla teában a pirrolizidin alkaloidok (PA) és klórpirifosz peszticid mennyisége túllépte a megengedett legmagasabb értéket, ami veszélyes lehet már az egészségre.

Mik azok a pirrolizidin alkaloidok?

A világ számos növénye termel ilyen alkaloidokat, hogy megvédjék magukat a növényevőktől. Jelentősen eltérő lehet ezeknek az előfordulása a különböző növényekben, de különösen a teákban, gyógyteákban, és mézekben mutatták ki. A pirrolizidin alkaloidok például a teanövények közt elterjedő gyomokból, vadon élő növényekből származhatnak, melyek a teák és gyógyteák alapanyagainak betakarításakor szennyezőanyagként a teanövények közé keveredhetnek. Ezek az élelmiszerekben és a takarmányokban nem kívánatosak, ha hosszú ideig fogyasztjuk őket, az májkárosodáshoz vezethet, sőt, állatkísérletek során néhány pirrolizidin alkaloid genotoxikus rákkeltőnek bizonyult.

Mit kell tudni a klórpirifoszról?

Ez egy szerves foszforsav észterek közé tartozó rovarölőszer hatóanyag, amit korábban számos kultúrában rovarkártevők elleni védekezésre, továbbá tárolt gabonafélék és az üres raktárak kezelésére használtak. 2019-ben azonban az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság úgy ítélte meg, hogy a klórpirifosz a hasznos rovarokra is igen káros (genotoxikus, valamint a magzati fejlődés során neurológiai hatások léphetnek fel), ezért az Európai Bizottság 2020-ban nem újította meg a használati engedélyét; azóta nem megengedett a használata az Európai Unióban. Az élelmiszerekben a jogszabályban meghatározott maximális maradékanyag szintjét az analitikai laboratóriumok által mérhető legalacsonyabb szintre csökkentették.

Ezekből található túl nagy mennyiség az említett kamilla teában, ezért a Nébih arra kéri azokat a vásárlókat, akik vásároltak ebből a termékből, hogy ne fogyasszák el, vigyék vissza a boltba, ahol nyugta nélkül is visszatérítik az árát.

(Fotó: Nébih)

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás