promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Két kedvenc magyar élelmiszer tűnhet el a polcokról - minden hazai háztartást érint
Borítókép:  Pixabay / Illusztráció
Helyi Hírek
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Szomorúan indul a 2023-as év, hiszen két nagy magyar kedvenc is eltűnhet a bevásárlóközpontok polcairól a közeljövőben.

Az élelmiszerár-stopot már a bevezetésének kezdetén is kritizálták a közgazdászok, és pont azt jósolták meg, ami úgy tűnik, hamarosan bekövetkezik. A piacot összezavarja az árazások módosítása és rövid időn belül hiány mutatkozik az érintett termékekből.

Magyarország kormánya jelenleg az alábbi élelmiszerek árait rögzítette 2023. április 30-ig.

  • kristálycukor
  • búzafinomliszt (BL 55)
  • finomított napraforgó-étolaj
  • házi sertéscomb
  • csirkemell, csirke far-hát, csirkehát, csirkefar, csirkeszárnyvég
  • ultramagas hőmérsékleten hőkezelt, 2,8% zsírtartalmú tehéntej (ezen termékek ára nem lehet magasabb a 2021. október 15. napi árnál)
  • tyúktojás
  • étkezési burgonya, az újburgonya kivételével (ezen termékek ára nem lehet magasabb a 2022. szeptember 30. napi árnál)

Raskó György agrárközgazdász a Jazzy Rádió reggeli műsorában nyilatkozott, ahol vészjósló kijelentéseket tett két alapvető élelmiszerünket illetően.

„A burgonya esetében gyakorlatilag kifogytak a magyarországi készletek, a külföldről importált termékeket azonban csak sokkal drágábban lehet beszerezni.

Hasonló helyzet léphet fel a közeljövőben a sertéshús esetében is. Az import nagykereskedelmi ár mindkét terméknél jelentős veszteséget eredményez a viszonteladóknak, akik viszont emiatt spórolni fognak a készletekkel, ez pedig készlethiányhoz vezethet az üzletekben"

- nyilatkozta a szakértő. 

A húskészletek a hírek szerint egyre csak fogynak, míg a kereslet nő, hiszen a magyarországi táplálkozási szokások döntő eleme a nyugati trendekkel ellentétben még mindig a hús. Bár hazánkban is egyre több a vegetáriánus és vegán a fiatalok körében, a magyar emberek döntő többségét minőségi hústermékekkel azért meglehetősen könnyű levenni a lábáról.

A karácsonyi vásárlási őrület utórengései is közrejátszhatnak a készletek kifogyásában, illetve az is, hogy az ünnepeket megelőző hetekben már több ízben hallani lehetett arról, hogy a krumpli hiánycikké válhat hazánkban, ez pedig olajat öntött a magyarok felvásárlási kedvének tüzére. 

[[c2]]

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás