promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Rossz hírt kaptak a magyar autósok: kíméletlen drágulásra kell készülniük
Borítókép:  Profimedia
Helyi Hírek
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Biztosan elég sokan félretennék az autót, ha négy számjegyű lenne a benzin ára literenként.

Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter még szeptember közepén jelentette be, hogy december 31-ig marad a benzinárstop Magyarországon, de ezt sajnos nem tudta fenntartani a kormány a hiány miatt. Már december 6-án megérkezett a bejelentés, hogy eltörlik a benzinárstopot, és már a taxik sem tankolhatnak 480 forintért literenként.

Ugyebár minden drágul, így az autósok többségének lassan az autópálya-matricáért is többet kell fizetniük. A legnépszerűbb, D1-es, vagyis személyautó kategóriában a 10 napos matrica 44, a havi 71, az éves és a megyei matrica 5-5 százalékkal drágul jövőre.

December 30-án az üzemanyag is kap egy kisebb drágulást Magyarországon. A gázolaj marad, de a 95-ös benzin nagykereskedelmi ára bruttó 8 forinttal emelkedik. A 95-ös benzin ára 639 forint lesz literenként, míg a gázolajé marad 713. A benzinkut.info honlapján érdemes szétnézni, hogy hol tudunk olcsóbban tankolni.

Közben az orosz-ukrán háború is alaposan felborította a gazdaságot, ami kíméletlen hatással van Európára. Mind a két ország ugyebár igyekszik folyamatosan bevételeket szerezni, hogy fedezni tudják a hadviselés költségeit.

Ukrajna most 18,3 százalékkal emeli meg a Barátság kőolajvezetéken szállított nyers kőolaj tranzitdíját.

Bujdos Eszter, a holtankoljak.hu oldal ügyvezetője a Blikknek azt nyilatkozta, hogy ez még csak a kezdet. Ha így haladnak tovább a dolgok, akkor eljuthatunk oda is, hogy a 2023-as év feléig a benzin és a gázolaj ára négy számjegyű lesz, vagyis ezer forint feletti.

A szakértő hozzátette, hogy olyan hiány nem lesz Magyarországon, mint amilyen december elején volt. Az is biztos, hogy forint árfolyamának ingadozása is dráguláshoz fog vezetni, akárcsak a többi terméknél, úgy a benzinnél is.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás