promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Váratlan döntést hozott a kormány a bérekről, jövőre több kerül a pénztárcákba
Borítókép:  Profimedia
Helyi Hírek
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Kétlépcsős emelés következik.

A növekvő energiaárak és a kétszámjegyű infláció jelentősen erodálta a magyar fizetéseket, amelyek pedig érzékelhető növekedést mutattak az elmúlt időszakban. Egyre több csoport tart igényt emiatt további béremelésre, és ezzel kapcsolatban most a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára jó hírrel szolgálhatott.

Rétvári Bence az MTI-nek elmondta, hogy januárban tovább emelkedik az orvosok, júliusban pedig az ápolók bére. Minderre a kormányzat és a Magyar Orvosi Kamara között még a járvány ideje alatt létrejött béremelési megállapodás eredményeként kerül sor.

Hogy mennyi az annyi? Az orvosoknak januártól 11 százalékkal emelkedik a bérük, így egy kezdő orvos 619 ezer forint helyett immár 687 ezer forintot kereshet. Egy pályája közepén járó, 21–25 év gyakorlattal rendelkező orvosnak a bére 1,5 millió forintról 1,65 millióra emelkedik. A legtapasztaltabb, 40 éve pályán lévő orvosnak 2,1 millióról 2,38 millió forintra fog nőni a bére.

A kormányzat abban bízik, hogy a béremelés stabilizálni tudja az orvosi létszámot a kórházakban, de a megfelelő szakápolói létszám érdekében is további béremelésről döntöttek. Ez két lépcsőben történik meg, első ütemben 2023. július 1-jével, második ütemben 2024. március 1-jével.

„A béremelés első ütemében a szakdolgozók béremeléséhez 41,5 milliárd forintot, az egészségügyben dolgozók béremeléséhez 8,4 milliárd forintot, azaz összesen közel 50 milliárd forintot biztosít a kormány az Egészségbiztosítási Alapon keresztül”

– közölte Rétvári Bence. A cél az, hogy 2024. március 1-jére az egészségügyi szakdolgozók átlagos alapbére elérje az orvosi átlag alapbér 37 százalékát, ami Európa több részén is általánosan bevett gyakorlatnak számít.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás