promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Az infláció-vonaton nincs fék Magyarországon, tragikusan végződhet az év
Borítókép:  Profimedia
Helyi Hírek
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Mintha hétről hétre dőlnének meg Magyarország inflációs kekordjai. 

A 2022-es évben több olyan csúcsot is megdöntöttünk, amit nem igazán lett volna szükséges, ilyen volt például az inflációs ráta emelkedése is. Már november környékén uniós csúcsot döntöttünk a 22,5 százalékkal, azonban tessék megkapaszkodni: december végére akár 27 százalékra is nőhet az egy év alatti pénzromlás mértéke

Kevés olyan honfitársunkról hallani, aki ne húzta volna meg azt a bizonyos nadrágszíjat: van aki keveset, vagy egyáltalán nem fűt, ezenkívül rengetegen nyisszantották legalább félbe a heti bevásárlólistájukat. Palócz Éva, a Kopint-Tárki Zrt. vezérigazgatója tegnap közölte egy sajtótájékoztató alkalmával az utolsó idei előrejelzésüket. Idén 4,5 százalékos éves átlagos gazdasági növekedésre számítanak, jövőre viszont minimális visszaeséssel kell számolnunk.

Palócz úgy fogalmazott, hogy az előrejelzéseik szerint 2023-ban fél százalékkal csökkenhet a magyar GDP. 

A mindennapi életvitelünk valamennyi mozzanatában érezhető a súlyos infláció, szinte lehetetlen olyan szegmenst találni, ahol nem emelkedtek az árak egy kicsit sem. Az intézet jóslata szerint azonban sajnos jövőre sem javul a helyzet. Arról már korábban is írtunk, hogy becslések alapján a 2023-as év összességében ínségesebb lehet, mint a cseppet sem bővelkedő 2022-es esztendő. A nettó reálkeresetek 4,2 százalékkal csökkenhetnek jövőre, a munkanélküliség is nőhet, illetve további 19 százalékos áremelkedéssel számolnak. 

Hogy ne legyen ennyire búskomor a helyzet, mondunk valami jót is: pénzügyi szakértők szerint az inflációs csúcs 2023 tavaszán és nyarán érkezhet, utána azonban enyhülés várható. Orbán Viktor korábban úgy fogalmazott, hogy az ország egyértelmű célja az egy számjegyű infláció, kérdés, hogy mikorra érhetjük el ezt. 

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás