promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Decemberben érne véget, de húsvétig maradhat az élelmiszerár-stop?
Borítókép:  Profimedia/illusztráció
Helyi Hírek
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A legutóbbi kormányülésen állítólag már az élelmiszerár-stop kérdését is tárgyalták, amely jelenlegi formájában egyébként december végéig van érvényben.

A kormány meghosszabbítaná az élelmiszerár-stopot - tudta megt a Portfolio. A lapnak arról beszéltek a névtelen forrásai, hogy az üzemanyagár-stop eltörlése után felmerült az élelmiszerár-stopok kérdése is a legutóbbi kormányülésen, és a helyzet az, hogy az élelmiszerárak befagyasztása elég nagy támogatottságot élvez kormányzati körökben. 

A fentebbiek alapján pedig azt feltételezik, hogy akár még jövő áprilisban is érvényes lehet az élelmiszerár-stop. A Portfolio több forrásból is úgy értesült, hogy a decemberig tartó árstopot nem szüntetnék meg 2022 végével, hanem legalább húsvétig megtartanák. Az értesülésre - bár a lap megkereste a Miniszterelnöki Kabinetirodát - egyelőre nem érkezett reakció. 

A cikkben megjegyzik, hogy a kormányülésen az is elhangzott, hogy szigorúbban büntethetik az áruházakat, és az ellenőrzések is komolyabbá válhatnak, ugyanis nem ritka jelenség, hogy adott ársapkával ellátott termék hiánycikk lesz. Ez persze - a lap következtetése szerint - megnehezítheti az áruházak sorát is, ugyanis a kereslet egyre nő ezekre a termékekre, míg a kínálat nem nő, hiszen senkinek nem áll érdekében a tavalyi mennyiségnél többet eladni a korlátozások miatt, ugyanis az további veszteséget okozna, az importőrök pedig inkább olyan országokba szállítanak árut, ahol nincs korlátozás. Hozzátartozik a történethez, hogy a piacszerzés lehetősége mindennek ellenére csábító lehet a beszállítóknak. 

Közben persze a vélemények egyáltalán nem közelednek egymáshoz. Míg a kormány az árstopok meghosszabbítását tervezi, a lap egy forrása arról beszélt, hogy az árstop a teljes ellátási láncot veszélybe sodorja, és rettenetesen felhajtja a többi termék árát, ugyanis a pénzkiesést a kereskedők azzal kompenzálják, hogy más termékek árát növelik, amely az inflációs pályát növeli.

Nos, hogy valóban meghosszabbítják-e az élelmiszerár-stopokat, és azok milyen hatással lesznek Magyarország gazdaságára, egyelőre még mind a jövő zenéje, de valószínűleg az egész ország figyeli - egyre feszültebben - a fejleményeket.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás