promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Ennyi volt, kivezeti a kormány a benzinárstopot
Borítókép:  Profimedia/illusztráció
Helyi Hírek
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A kormány a Mol javaslatára megszünteti a benzinárstopot - jelentette be Gulyás Gergely kedd éjszaka fél tizenegykor Hernádi Zsolt Mol elnök-vezérigazgató társaságában a rendkívüli kormányinfón kedden éjszaka. A kancelláriaminiszter kiemelte, a hétfőn életbe lépett orosz kőolajszállítás tilalma miatt az uniós szankciók zavarokat okoztak Magyarország üzemanyagellátásában, így a Mol értesítette a kormányt arról, hogy behozatal nélkül nem tudja biztosítani az ország üzemanyag-ellátását. 

 

Ez magyarul nagyjából azt jelenti, hogy napokon belül megszűnhet Magyarországon az üzemanyaghiány, azonban innentől fogva valószínűleg mindenki meggondolja, hogy milyen sűrűn ül majd autóba, ugyanis az üzemanyagok ára jócskán megdrágul. A kormányhatározat egyébként egész gyorsan megjelent a Magyar Közlönyben, nagyjából este tizenegy óra körül, amikortól egyébként hatályos az új helyzet. 

Konkrét számok is elhangzottak, ez alapján a Molnál a nem prémium 95-ös benzin literje 641, a nem prémium gázolajé 699 forint lesz. Hogy ezek az árak a későbbiekben hogyan alakulnak, egyelőre nem lehet tudni. Hernádi Zsolt a tájékoztatón egyébként elég kemény szavakat használt, azt mondta, hogy ha jellemezni kellene, ami az elmúlt időszakban az üzemanyagok körül volt, akkor a káosz szó lenne a legmegfelelőbb a helyzet leírására. Hozzátette, az országban soha nem látott krízishelyzet alakult ki, ilyesmit utoljára a 70-es 80-as években lehetett látni. Azt is mondta, hogy 

"A Mol eddig bírta,"

az ellátás fenntartásáért pedig mindent megtettek. Beszélt arról is, hogy az egyensúly visszaállításához vissza kell hozni az importot, ez azonban árstop mellett nem lehetséges. Kiemelte továbbá, hogy az árstop kivezetése segíteni fog abban, hogy ahol eddig nem lehetett tankolni, majd újra lehessen, majd elmondta, hogy az ellátásbeli stabilitásról majd egy-másfél hónap múlva lehet beszélni. 

Arra a kérdésre, hogy a benzinárstop mekkora veszteséget okozott a Molnak, Hernádi Zsolt röviden és tömören csak annyit mondott, hogy

"Nagyot".

Hogy a döntés pontosan hogyan érinti a taxisokat és a teherfuvarozókat, illetve az egyéb szereplőket, egyelőre nem tudni, Gulyás Gergely erről annyit mondott, hogy a kormány kész tárgyalni az érintettekkel. 

 

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás