promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Árstop: soha nem látott felvásárlási roham jöhet a magyar boltokban?
Borítókép:  Profimedia
Helyi Hírek
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Május elsején lejár az élelmiszer árstop, utána 30-40 százalékos drágulás jöhet.

Május 1-jén, vasárnap véget ér az alapvető élelmiszerek befagyasztásának három hónapos időtartama. Bár nem kizárt, hogy a kormány addig bejelenti a hosszabbítást, Raskó György agrárközgazdász szerint a kormány nem engedheti meg magának, hogy az árstop ideje alatt 30-40 százalékkal drágult szabadpiaci árakat ráengedje a fogyasztókra, ezért kizártnak tartja az árak teljes felszabadítását.

Ha az árakat ismét hagynánk elszabadulni, akkor május 2-án, hétfőn már 1000 forintba kerülne egy liter olaj, 3000 forint lenne egy kiló filézett csirkemell, míg a csirkefarhát 900 forintra ugrana.

„A sertéshús eddig olcsó volt, de február eleje óta az árak iszonyatosan megindultak felfelé. Németországban egy kiló sertéshús termelői ára 1,1 euró volt, s ma már 1,95 euró, vagyis rövid idő alatt 77 százalékkal drágább lett. Ami azt jelenti, hogy nálunk is hasonló mértékű árváltozásra lehet számítani, mivel a német és a magyar élő sertés felvásárlási ára együtt mozog”

- nyilatkozott a Népszavának Raskó György.

Az agrárközgazdász szerint megfontolandó lenne az alapvető élelmiszerek általános forgalmi adóját öt százalékra levinni, emellett fontosnak tartaná a rászorulók és az alacsony jövedelmű családok célzott segítését élelmiszervásárlási-utalvány bevezetésével.

Raskó György elmondta, hogy a jelenlegi élelmiszerválság a világ minden pontján súlyos. Elmondása szerint az elviselhetetlen árak miatt Egyiptomban például a lakosság élelmiszerre költött pénze eléri a kiadások 40 százalékát, Jemenben ez 50-60 százalék. Sri Lankán, Libanonban, és Peruban már utcai demonstrációk vannak a magas árak miatt. Az agrárközgazdász szerint a helyzet az orosz-ukrán háború után sem fog javulni, hozzá kell szoknunk a jelenlegi árakhoz.

„Rövid időn belül megszokottá válnak a jelenlegi meghökkentő árak, az olcsó élelmiszer korszaka pedig végleg befejeződött. Az élelmiszer ugyanis stratégiai termék, a hidegháborús helyzet miatt a mezőgazdasági nyersanyagok ára akkor is magas lesz, ha a készletek megfelelőek. A készlethiány most sem indokolná amúgy a magas árakat”

- mondta a szakember.

Frissítés: Az április 21-i Kormányinfón Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter azt mondta, hogy valamennyi árstop esetében dönt majd a kormány. Az árstopok beváltak, mivel jelentősen mérsékelték az inflációt. Az árstopok nélkül 13 százalék lenne az infláció, míg most 8,6 százalékos - tette hozzá a miniszter.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás