promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Figyelmeztetést adott ki a rendőrség – a csalók az interneten lesnek az áldozataikra
Borítókép:  Illusztráció / Profimedia
Helyi Hírek
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Ráadásul pont a rendőrség nevében írnak, aminek így még könnyebben be lehet dőlni.

A digitális világban mindig résen kell lenni, de alapvető szabály, hogy ne adjuk ki az adatainkat ismeretleneknek. A hackerek és a szimpla csalók rengeteg átverést alkalmaznak, hogy megszerezzék tőlünk ezeket, és visszaéljenek velük.

Ne feledjük, hogy egy cég, áruházlánc, de még a saját pénzintézetünk se fogja a bankkártyánk adatait kérni SMS-ben, e-mailben, vagy telefonon keresztül. Az egész világon, köztük Magyarországon is az internetes bűnözők szívesen csapnak le az illetők személyes adataira, amikkel később szintén visszaélhetnek. A gyanakvás persze hamar eltűnhet az emberből, hogy ha az adatainkat például maga a rendőrség kéri.

Országos Rendőr-főkapitányság Kommunikációs Szolgálata nem olyan rég ki is adott egy figyelmeztetést, hogy csalók élnek vissza a magyar rendőrség nevével. Ide kattintva meg is lehet nézni, hogyan néz ki a kamu email.

Persze itt is vannak olyan, szinte már gagyinak nevezhető jelzések, amikkel könnyen kiszúrható, hogy internetes bűnözők próbálkoznak. Az első rögtön az, hogy Országos Rendőr-főkapitányság helyett Országos Rendőrségnek nevezik magukat.

Érdemes megnézni mindig a küldő címét is – ugyebár ha a rendőrség emailben kommunikál, azt nem gmail levelezőrendszeren keresztül teszi.  A másik, amiről ki lehet szúrni az ilyen leveleket, hogy tele vannak helyesírási hibákkal. Az Országos Rendőr-főkapitányság közben hozzátette, hogy sem az Interpol, sem az Országos Bírósági Hivatal nevében nem kommunikál.

Az ilyen levelekben a beágyazott linkekre sem szabad kattintani, mivel rosszindulatú weboldalakra irányítanak, a csatolt fájlok pedig vírusokat tartalmazhatnak. A csalók ráadásul gyakran alapoznak a pszichológiai manipulációs technikára, hogy pánikba essünk, ahogyan itt is.

A Gmail hála égnek ma már kiválóan felismeri a gyanús leveleket és átirányítja azokat a spam mappába. Ha mégis átverésre gyanakszunk, akkor azt nem árt jelenteni a Nemzeti Kibervédelmi Intézetnek.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás