promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Mellbevágó adatok a magyarok pénzügyi helyzetéről, ennyi tartalékunk lenne?
Borítókép:  Illusztráció / Pixabay
Helyi Hírek
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Egy friss kutatásból megdöbbentő adatok derültek ki: megtudhatjuk, mekkora tartalékaink vannak, illetve mibe fektetjük a pénzünket.

Az elmúlt hónapok hiperinflációjának és óriási áremelkedéseinek következtében a magyarok jelentős százaléka kényszerült arra, hogy áttervezze a kiadásait, és szorosabbra húzza a nadrágszíjat. A Portfólio felkérésére készített kutatásból rengeteg tanulságot leszűrhetünk, amelyeket a szeretlekmagyarorszag.hu is megemlít, cikkünkben most összefoglaljuk a legfontosabbakat. 

Kiderült, hogy a magyar lakosság több mint 40 százaléka csupán hónapról hónapra él, és szinte semmit nem képes félretenni. A magyarok mindössze 9 százaléka érzi magát teljes anyagi biztonságban, emellett 19 százalék kb. egy hónapig húzná ki, ha elveszítené a legfőbb bevételforrását. 

És ez még nem minden, a Datalyze kutatásában szereplő válaszadók csupán 18 százaléka rendelkezett 6 hónapra elegendő megtakarítással. Vizsgálták a megtakarítási szokásokat és attitűdöket is, illetve pénzügyek intézése során megfigyelhető magatartást is. A felmérés szerint a legjellemzőbb típusú megtakarítás megdöbbentő módon az otthon tartott készpénz, befektetési célú ingatlannal 6 százalék rendelkezett, tőzsdei részvénnyel 3,7 százalék, befektetési jeggyel pedig 3,3 százalék. 

Az egyik legizgalmasabb kérdés az volt, hogy vajon mivel fogunk fizetni Magyarországon húsz év múlva. Az euró felé húzás megmutatkozott: csaknem 41 százalék szerint euróval, 27,4 százalék szerint forinttal, de olyan is akadt közel 7 százalékban, aki szerint az orosz rubellel.

Az sejthető volt, hogy a koronavírus utáni időszak alaposan megtépázza a magyarok pénztárcáját és tartalékait, azonban a 2022-es év pénzügyi és inflációs krízise még annál is nagyobb mélységekbe döntötte az amúgy sem rózsás helyzetet.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás