promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Hatósági áras lehet a magyarok egyik kedvenc élelmiszere
Borítókép:  Illusztráció / Profimedia
Helyi Hírek
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Akár már a jövő héten érkezhetnek az újabb ársapkás termékek. Mutatjuk, milyen élelmiszerek szerepelnek a magyar emberek kívánságlistáján.

Arról már írtunk a múlt héten, hogy a közeljövőben a trappista sajt esetében várható egy jelentősebb árrobbanás. A tehenek takarmányozása, gondozása az energiaválság miatt sokkal pénzigényesebb műveletté vált, mint korábban, a tej mennyisége azonban nem változik, a nyerstej ára pedig egyre jobban kúszik felfelé. Már most is érezhető a sajtok drágulása, de az elkövetkező időszakban ez sokkal szembetűnőbb lesz.

A KSH adatai szerint az élelmiszerek egy év alatt összességében 35,2 százalékkal drágultak. A statisztikák azt mutatják, hogy leginkább a kenyér drágult, 76,2 százalékkal, ezt követi szorosan a trappista sajt, de a tojás, a tészták és a húsok ára is jelentősen megugrott, és ez még korántsem a lajstrom vége. Az áremelkedések súlyát minden korosztály és valamennyi gazdasági csoportba tartozó polgár megérzi, így elindultak a találgatások, hogy milyen ársapkás termékek kerülhetnek bevezetésre a közeljövőben. 

Íme a jelenlegi 6+1 árstopos élelmiszer, amelyet a magyar miniszterelnök az év elején jelentett be: kristálycukor, búzafinomliszt, napraforgó étolaj, sertéscomb, tehéntej, csirkemell illetve a csirkefarhát. Az ársapkák egyébként feltehetően nem csak az év végéig maradnak majd, ha Nagy Márton szavaiból indulunk ki. Úgy fogalmazott a gazdasági miniszter, hogy az inflációs mutatókat figyelembe véve, ameddig indokolt, maradnak a hatósági árak.

A Pénzcentrum differenciáltabb listáját egyébként a trappista sajt kilós átlaga vezeti, amely sokkoló, 95,4 százalékos növekedést mutat az elmúlt időszakban. A magyarok egyik kedvenc és alapvető élelmiszeréről van szó, így a vásárlók jelentős része azt szeretné, ha ez lenne az újabb hatósági áras termék. Persze feltehetően akkor sem vitatkoznának a spóroló aggastyánok és ifjak, hogyha a kenyér, a vaj, a margarin, vagy a tejföl árcímkéjét fagyasztaná be a kormány.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás