promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Örülhetnek a napelemesek: a kormány így határozott
Borítókép:  A kép illusztráció. Forrás: Profimedia
Helyi Hírek
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A kormány döntést hozott, és ennek most sokan fognak örülni.

Az elmúlt időszak egyáltalán nem kedvezett a napelemes rendszerrel rendelkezőknek, valamint azoknak sem, akik most szerettek volna átállni a zöldenergiára. A kormány több változást is bejelentett a napelemes rendszereket illetően, az egyik legfontosabb az volt, hogy mostantól nem tölthetnek be a hálózatra. Ezzel kapcsolatban most született egy döntés, aminek minden bizonnyal sokan fognak örülni, ugyanis a magyar kormány 103 milliárd forintot fordít a villamosenergia-hálózat fejlesztésére, rugalmasabbá tételére.

Steiner Attila, a Technológiai és Ipari Minisztérium energetikáért felelős államtitkára az MVM Démász Áramhálózati Kft. és az MVM Émász Áramhálózati Kft. projektjeit bemutató sajtótájékoztatón elmondta, hogy ezt a támogatási programot eredetileg a helyreállítási alap uniós forrásaiból akarták finanszírozni, de az elhúzódó tárgyalások miatt úgy döntöttek, hogy a kormány előfinanszírozza.

Ebből az összegből többen is kapnak majd: először is az átviteli elosztó társaság, a Mavir és a kisebb elosztó társaságok is. A Démász és az Émász fejlesztései nagyjából 35 milliárd forint támogatásban részesülnek, ami révén 600-700 megawattnyi megújulóenergia-kapacitást tudnak majd a hálózathoz csatlakoztatni.

„A mostani, kiélezett geopolitikai helyzetben felértékelődnek a helyben elérhető energiaforrások. Magyarországon az ellátásbiztonság növelésében a villamosenergia-termelés lehet az egyik kiút. Ehhez azonban helyben megtermelt villamos energiára van szükség, illetve olyan hálózatra, amellyel a villamos energiát a termelési helyekről el tudják juttatni a fogyasztási pontokba”

- mondta Steiner Attila, aki hozzátette, hogy nagyon megnőtt az érdeklődés a napelemes rendszerek iránt, de ahhoz, hogy ezt minél többen használni tudják, szükség van a hálózat fejlesztésére.

A cél az, hogy úgy növeljék meg a hálózat rugalmasságát, hogy ahhoz minél több megújuló energiát termelő egység tudjon csatlakozni. Éppen ezért 2026 tavaszáig az MVM Démász Áramhálózati Kft. területén legalább 456 megawattal, az MVM Émász Áramhálózati Kft. területén pedig legalább 238 megawattal nő a hálózatba fogadható új naperőművi termelőkapacitások mértéke.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás