promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Itt az új napelemes rendelet: nagy változás következik
Borítókép:  A kép illusztráció. Forrás: Profimedia
Helyi Hírek
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Éjszaka megjelent az új napelemes rendelet.

Nagyjából két hete a kormány bejelentette, hogy felfüggeszti a betáplálós napelemes rendszerek engedélyezését. Ez azt jelenti, hogy aki ezután jelenti be az igényét a napelemes rendszerre, az már nem tölthet vissza áramot a hálózatra. Nem csoda, hogy az elmúlt időszak változtatásai miatt sokaknál nagy a bizonytalanság, hogy akkor most megéri-e egyáltalán napelemre váltani vagy sem; ráadásul határozatlan időre azt a pályázatot is elhalasztották, aminek keretében nagyjából 45 ezer háztartásnak tudott volna megvalósulni a zöldenergia, önerő nélkül.

Ugyan Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter hétfőre ígérte az új napelemes rendeletet, ez egyelőre késik, azonban a Magyar Közlönyben kedd éjszaka megjelent a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal elnökének a rendelete, ami módosítja a villamos energia rendszerhasználati díjak, csatlakozási díjak és külön díjak alkalmazási szabályait.

Az eredeti rendelet csatlakozási díjra vonatkozó része annyiban módosul, hogy

„a csatlakozást igénylő az egyéb érintett hálózati engedélyes közvetett csatlakozási beruházása után fizetendő csatlakozási díjat közvetlenül az egyéb érintett hálózati engedélyesnek fizeti meg, ha erről

a) a befogadó hálózati engedélyes és az egyéb érintett hálózati engedélyes kölcsönösen egyetértően nyilatkozik, és

b) az egyéb érintett hálózati engedélyes és a csatlakozást igénylő közvetlenül megállapodnak.”

Az új rendeletben az is olvasható, hogy a csatlakozási díjra vonatkozó rögzített kötelezettségek a csatlakozási szerződésben foglalt kötelezettségekkel esnek egy tekintet alá, ám ez a főszabály nem alkalmazható a csatlakozási minimumdíj figyelembevételével meghatározott, a tételesen megállapított és az ideiglenes csatlakozást kérő által fizetendő csatlakozási díj esetén.

Ezek a módosítások a rendelet kihirdetését követő 15. napon, vagyis keddhez két hétre fognak életbe lépni. Ez a rendelet viszont még nem az, amit Gulyás Gergely említett.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás